OKTOBARSKO PISMO: SDA Novi Grad prije godinu dana upozoravala, Izetbegović danas sve potvrdio: Konaković je bio guja u njedrima!

3205

U prvom intrevjuu nakon izbora koji je dao za portal Faktor.ba., predsjednik SDA Bakir Izetbegović, između ostaloga, govorio je i o predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću.

„Konaković je dobio priliku da bude premijer Kantona Sarajevo, ali je očito sve vrijeme imao podmukao plan, podrivao i prozivao SDA, penjao se preko leđa stranačkih kolega i spremao se da osnuje vlastitu stranku. Prije par dana mi reče Emir Hadžihafizbegović da ga je Konaković još prije dvije godine pozvao da mu se pridruži “kad bude pravio vlastitu stranku”! Igrao je duplu igru sve vrijeme. Nikome ne bih preporučio da sa takvim čovjekom ulazi u koalicije, neće to dugo trajati. Ništa što je Konaković u životu radio nije dugo trajalo“, rekao je Izetbegović.

Na ono što je ovog oktobra izrekao predsjednik SDA, prošle godine u isto vrijeme upozoravali su iz Općinske organizacije SDA Novi Grad.

U pismu koje je 25. oktobra 2017. na ruke Izetbegoviću i predsjedniku KO SDA Sarajevo Asimu Sarajliću uputila novogradska SDA čiji je prvi čovjek Huso Ćesir, stranački vrh upozoren je upravo na Konakovićevu destruktivnu politiku, te je od stranačkih organa zatraženo da mu se uskrati podrška.

-Smatramo da Konaković degradira SDA čiji je i sam funkcioner, a u navodnoj namjeri da “izgradi spostveni lik i političku figuru”. Konakovića se u navodnoj borbi sa nesposobnim kadrovima, obrušava isključivo na funkcionere SDA, a druge partije su zaštićene.

Najporaznija je činjenica da je u Skupštini KS uspostavio neformalnu, ali matematičku većinu, ne rezultatima rada Vlade, nego šurovanjem sa svojim bivšim skupštinskim kolegama, koristeći pri tome poziciju premijera da zadovoljava njihove različite interese. Na taj je način Konaković obezvrijedio Klub zastupnika SDA u Skupštini, a u tome ima svesrdnu podršku provjerenih neprijatelja SDA poput Peđe Kojovića, Mirsada Pindže, Semira Halilovića itd. čije kadrove Konaković postavlja i zapošljavanja, nazivajući ih „ekspertima“.

Konaković je “guja u njedrima” koja će skupo koštati građane Kantona, a time i Stranku demokratske akcije, stoji između ostalog u zaključcima IO SDA Novi Grad koji su prije tačno godinu dana upućeni stranačkom vrhu.

Da su navodi iz tog pisma bili tačni, dalo se nazrijeti samo nekoliko mjeseci kasnije kada je napustio SDA i obrušio se na dojučerašnje stranačke kolege. Kako je vrijeme prolazilo, tako se u cjelosti Ćesirovo oktobarsko pismo pokazalo tačnim, a što je i sam Izetbegović u današnjem intervjuu potvrdio.

Da je Ćesir bio u potpunosti u pravu još prije godinu dana, dokaz je i današnja izjava Bakira Izetbegovića.

Podsjećanja radi, nakon tog pisma, razjareni Konaković koji je bio raskrinkan u svojim namjerama počeo je prozivati i blatiti u medijima i lijepiti Ćesiru potpuno neargumentirano etikete: „lopov“, „stranački tajkun“ “lokalni moćnik” i „kriminalac“. Sve to Ćesir mu nije bio kada se 2015. godine slatkorječivo dodvoravao rukovodstvu KO SDA Sarajevo samo da bi dobio mandat premijera. 

Istu matricu etiketiranja, predsjednik Naroda i pravde primjenjuje prema svima koji ga ne podržavaju ili se ne slažu sa onim što on radi. Također, u njegovom svijetu, svi su krivi i svi su lopovi i nečasni i nepošteni, osim njega i njegovih istomišljenika. 

Ponovo objavljujemo pismo novogradske SDA, čiji je predsjednik Huso Ćesir sa saradnicima prepoznao još prije godinu dana opasne i destruktivne Konakovićeve poteze, ne samo po SDA već i po građane Kantona Sarajevo.

(E.L.)