Online nastava, a studentski domovi u Mostaru, Tuzli i Sarajevu skoro puni

23

Održavanje online nastave zbog pandemije koronavirusa nije smanjilo veliko ineteresovanje za smještaj u studentskim domovima u Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

Na Univerzitetu u Mostaru nastava se odvija online jednu sedmicu, a drugu uživo koliko je to izvodljivo, kazala je za Faktor Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra u Mostaru.

– Uglavnom su sve sobe zauzete i u njima se nalazi oko 480 studenata. U ovoj akademskoj godini smještaj je odjavilo oko 30 studenta, a to su većinom studenti koji žive u blizini Mostara. Koliko studenta boravi u svojim sobama, znamo po broju obroka koji se dnevno prave. Početkom sedmice svi studenti su u Centru, a vikendom idu svojim kućama, ali bilježimo blagi pad u dnevnim obrocima – pojašnjava Glibić.

– U mostarskom studentskom centru poštuju se sve mjere u sprečavanju širenja koronavirusa. Zabranjeno je druženje u studentskim sobama, kao i zadržavanje u zajedničkim prostorijama. Obavezno je nošenje maske. U studentsku menzu ulazi se jedno po jedno i samo dva studenta mogu sjediti za jednim stolom – dodaje Glibić.

Isti uvjeti na prevenciji širenja koronavirusa provode se i u studentskim centrima u Tuzli i Sarajevu.

– Popunjenost u Studentskom centru Tuzla je oko 95 posto. Na fakultetima se održava i online nastava, ali u manjim grupama ide se na predavanja ili vježbe. Studenti imaju internet i mogu čak koristiti i čitaonicu poštujući razmak od dva metra. Međutim, ograničeno je korištenje TV sala i prostorija za druženje – kazao nam je Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla.

Studentsko naselje Bjelave i studentski dom u Nedžarićima raspolaže sa najviše kreveta u Federaciji BiH i ove godine popunjeni su skoro svi kapaciteti.

– Do sada je svoje sobe odjavilo 16 studenata, a desetak je najavilo da neće koristiti smještaj u domovima u ovoj godini, zbog odvijanja online nastave. Imali smo oko hiljadu aplikacija studenata koji su tražili smještaj u našim domovima. U ovom momentu zauzeto je 827 ležaja na Bjelavama i Nedžarićima. Neki studenti su se odlučili da prate online nastavu iz svog mjesta stanovanja, ali većina je odlučila da budu u studentskim domovima. Mi imamo desetke trokrevetnih i četverokrevetnih soba, ali u svakoj od njih mogu boraviti samo dva studenta jer nas na to ograničavaju mjere federalnog i kantonalnog kriznog štaba, a koliko je je bilo interesovanje studenata, popunili bi sve raspoložive kapacitete – kazao je Muhamed Omerović, direktor Studentskog centra Sarajevo.