Općina Novi Grad: Odluka o imenu škole “Mustafa Busuladžić” je deklarativnog karaktera

130

Odluka o stavljanju van snage davanja imena Osnovnoj školi „Mustafa Busuladžić“ koju je na prijedlog zastupnika Naše stranke Peđe Kojovića usvojila Skupština Kantona Sarajevo ne može biti provedena, jer nije donesena u skladu sa predviđenim procedurama.

Naime, prilikom donošenja navedene Odluke, na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS-a nisu ispoštovane odredbe Ustava Kantona Sarajevo, Poslovnika Skupštine KS, te je prekršeno nekoliko odredbi Odluke o obilježavanju ulica, trgova, mostova, institucija, ustanova itd. na području Kantona Sarajevo.

Prije svega inicijativa za stavljanje van snage navadene Odluke nije podnesena od strane ovlaštenog predlagača, tj. kako član 6. Odluke predviđa, da tu inicijativu mogu podnijeti Komisija za obilježavanje, utvrđivanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Općina, mjesna zajednica, kulturne ili javne institucija i sl. i to putem gradskog organa uprave, a ne zastupnika ni klubova.

Prije utvrđivanja prijedloga za davanje imena, skupštinska Komisija je dužna pribaviti mišljenje Općine na čijoj teritoriji se nalazi ustanova.

Zbog svega navedenog, Općina Novi Grad Sarajevo će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke koja nije donesena na pravnom osnovu, obzirom da prilikom njenog donošenja nije ispoštovana procedura predviđena za ovu oblast. Procedura utvrđivanja imena školi je završena, te se u ovom slučaju treba provesti procedura izmjene imena škole, a ne stavljanja van snage Odluke Skupštine koja je data u prethodnoj proceduri.

Napominjemo da je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić nakon predzadnje sjednice Skupštine, na kojoj je također razmatran isti prijedlog izjavila sljedeće: „Ova inicijativa u Skupštini KS nije usvojena, a u trenutku glasanja sam bila suzdržana ne zato što sam bila protiv iste, već isključivo iz proceduralnih razloga, s obziram da naše kantonalno zakonodavno tijelo bez prijedloga Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo ne može poništiti navedenu Odluku”, kazala je Babić.

Vezani članci

Brdo Žuč: Na otvaranju Doma oslobodilaca grada Sar... Na Dan odbrane općine Novi Grad i godišnjice bitke za brdo Žuč, 8. juni otvoren je Dom oslobodilaca grada Sarajeva. Dom su otvorile kćerke Safeta Zajk...
Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo: Veliki ifta... Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine 8. juni – Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč obilježiti prigodnim programom na platou...
Novi Grad: Potpisan ugovor za izgradnju separatne ... Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Dino Bajramović, zamjenik direktora građevinske firme „Dinalsa“, potpisali su danas ugovor za izvođ...
Općina Novi Grad: Zlatne plakete odbrane Safetu Is... Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo na današnjoj je sjednici donijelo Odluku o dodjeli općinskih priznanja „Zlatna plaketa odbrane Općine Novi G...