Optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH: Jovica Stanišić na privremenoj slobodi

26

Međunarodni sud u Haagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara 2019. godine.

Ponovljeni haški proces protiv Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franka Simatovića Frenkija, operativca te službe, nastavljen je danas poslije jednomjesečne ljetne pauze.

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. jula prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom Raspravnog vijeća istekao je 19. avgusta.

Sudije su usvojile zahtjev Odbrane, podnijet sredinom avgusta, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine.

Haško tužilaštvo tome se nije protivilo.

Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Vezani članci

Demonstrante u Beogradu vodi Boško Obradović: Hoće... Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo...
Demonstracije u Beogradu: Mladići osuđeni po hitno... Prekršajni sud u Beogradu izrekao je danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnjim ...
VANREDNI PRESS Vučić optužio Jeremića i Đilasa za ... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je na sinoćnjem protestu bilo 1584 ljudi, a da ih je danas ''još manje''. ''Pošto smo mjesecima...
Historija se ponavlja: Stefanović i Vučić prije 8 ... Jedan od najglasnijih kritičara jučerašnjih demonstracija u Beogradu, tokom kojih su demonstranti upali i u zgradu RTS-a, bio je aktuelni ministar unu...