Organizacija starješina VRS-a: Lukajić neopravdano uhapšen

63

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ najoštrije osuđuje “neopravdano hapšenje pukovnika VRS-a Daneta Lukajića u Hrvatskoj” pod izgovorom da je bio komandant logora Manjača, te traže od entitetskih i državnih institucija da od hrvatskih vlasti odmah zatraže da bude pušten na slobodu.

“Starješine VRS smatraju da je ponašanje Hrvatske izraz euforije ustaštva koje je snažno okupiralo sve segmente društva”, istaknuto je u saopštenju.

Iz Organizacije starješina podsjećaju da je Lukajić, koji je bio pripadnik Komande Prvog krajiškog korusa VRS, u više navrata bio svjedok i tužilaštva i odbrane u Haškom tribunalu i Sudu BiH, te da ga niko nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska.

Starješine VRS smatraju da nema sumnje da je to “čin osvete hrvatskih vlasti”, jer je Lukajić bio pripadnik bezbjednosti Pete vojne oblasti koji je učestvovao u izvlačenju snaga JNA iz Hrvatske.

U saopštenju se ističe da ni Haški sud ni Sud BiH, koji je nadležan za pokretanje postupaka, protiv Lukajića nisu našli razloga, dok su hrvatske vlasti to učinile da “zaplaše Srbe”.

Organizacija starješina VRS napominje da “nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obilježavanja stradanja Srba od ustaških vlasti od strane udruženja srpskog naroda”, čiji je član pukovnik Dane Lukajić.

U ovoj organizaciji ističu da se time žele zaplašiti svi koji dolaze da se poklone žrtvama stravičnih zločina ustaške vlasti u NDH u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatska policija uhapsila je danas Daneta Lukajića iz Banjaluke, člana Udruženja “Jadovno 1941”, koji je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

U Udruženju “Jadovno 1941” su istakli da je Lukajić bio u autobusu sa ostalim hodočasnicima na putu u Jadovno, prenosi N1.

Iz hrvatske policije je saopšteno da je Lukajić uhapšen danas u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.