Osam zastupnika SDA potpisalo inicijativu: Osigurana 21 ruka u Skupštini KS za smjenu Konakovića  

782

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, jasno je to po današnjim izjavama, shvatio je da nije osigurao „dobra leđa“ za ostanak na poziciji predsjednika Vlade, iako je prethodnih dana, kao i jučer, istupao samouvjereno bacajući rukavicu u lice svojoj dojučerašnjoj stranci sa porukom „smijenite me ako možete“.

Svoje razočarenje zbog stava SBB-a i sinoćnje izjave predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića da će glasati za njegovu smjenu, danas nije mogao sakriti.

-Ne bavim se ni matematikom ni procjenama. Ko hoće da glasa za smjenu, glasat će. Ne bih se složio da SBB nije dobar sa SDA. SBB je, čini mi se, baš ispoštovao naloge SDA u zadnjih nekoliko mjeseci glasajući od državnog, federalnog pa evo i do kantonalnog nivoa, onako kako to SDA traži. To je meni najzanimljivije u ovoj priči. Ona će dobiti svoj epilog, kazao je Konaković za N1.

Očigledno se precijenio i preračunao, aktuelni premijer misleći da može računati na šest zastupničkih SBB-ovih ruku u skupštinskim klupama. No, sitan detalj ali mnogo znači, je onaj da SBB nije nikad bila u koaliciji s njim već sa SDA.

Takvo što govori upravo o njemu samom, da je sa izjavama poput „moja Vlada“, „moji ministri“, „mi gazdujemo preduzećima“, stvarno umislio da je on taj koji vedri i oblači u Kantonu, te da može pod kontrolom držati i izvršnu i zakonodavnu vlast, ali i SBB.

Dvanaest potpisa koliko je potrebno za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo već je obezbjeđeno. Također, osam zastupnika SDA potpisalo je inicijativu za smjenu Konakovića sa premijerske pozicije. Čeka se samo formalizacija stranačkih organa, večeras općinskih organizacija, a sutra Izvršnog odbora Kantonalnog odbora Sarajevo, koji zasjeda u 14 sati, a u 16 i Predsjedništvo SDA.

Prema informacijama Index.ba, za smjenu Konakovića će biti 21 zastupnik, dok će njih 19 podržati imenovanje novog premijera.

Prema članu 8. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, u slučaju da mjesto premijera ostane upražnjeno, kandidat za premijera se imenuje u roku od 30 dana od dana kada je mjesto premijera ostalo upražnjeno, na način utvrđen ustavom, do kada funkciju premijera obavlja član Vlade Kantona kojeg odredi predsjedavajući Skupštine Kantona (Ana Babić), u konsultaciji sa zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona.

S danom imenovanja kandidata za premijera smatra se da su dosadašnji članovi Vlade u ostavci, koja stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja Vlade u novom sazivu. Do potvrđivanja imenovanja Vlade u novom sazivu dosadašnji članovi Vlade nastavljaju s obavljanjem funkcije članova Vlade i ministara ministarstava. Potvrđivanje Vlade u novom sazivu obavit će se u roku od 30 dana od dana imenovanja kandidata za premijera.

U praksi to znači da sadašnji ministarski saziv, nakon Konakovićeve smjene nastavit će i dalje raditi, te da bez bilo kakvih izmjena u istom sazivu ga potvrđuje Skupština Kantona Sarajevo, a na čelu sa novim premijerom.

Član 10. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo

U slučaju kad Skupština izglasa nepovjerenje Vladi, premijer i članovi Vlade podnose pismenu ostavku, najkasnije u roku od sedam dana od dana kada im je izglasano nepovjerenje, s tim da ostavka stupa na snagu danom potvrđivanja Vlade u novom sazivu. U periodu od dana podnošenja ostavke do dana potvrđivanja Vlade u novom sazivu, Vlada u ostavci obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti, u skladu sa ustavom i zakonom. Potvrđivanje Vlade u novom sazivu mora se izvršiti najkasnije u roku od 60 dana od dana izglasavanja nepovjerenja prethodnoj Vladi.

(Edina Latif)

Vezani članci

Edhem Bičakčić: Mene je Alija u testamentu ostavio... Bivši premijer FBiH i jedan od osnivača SDA Edhem Bičakčić za FACE TV otvoreno je govorio o  razlikama između današnje i tadašnje SDA, o predstojećim ...
TRIBINA Prof.dr. Izetbegović: Kampanja protiv mene... Javna tribina “Snažna žena, stabilno društvo”, koja je večeras održana u kino sali KSC Vogošća, izazvala je ogroman interes građana. Predavači na trib...
VIDEO Alijine poruke u SDA zaboravili: Četiri kat... Nakon direktorskih pozicija, članstva u sijaset upravnih i nadzornih odbora gdje se uzima golem novac za nerad, član Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo i...
PREDSJEDNIŠTVO ODLUČUJE Lični interesi ili država... Kadrovska komisija SDA završila je svoj dio posla oko „slaganja“ kandidatskih listi za oktobarske izbore. Sutra zasjeda Kolegij, a u četvrtak konačnu ...