Oscarovka Cate Blanchett: Ne dozvolite da ponovo iznevjerimo Rohingya muslimane

43

Ambasadorica dobre volje Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Oscarom nagrađivana australska glumica Cate Blanchett uputila je apel Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnoj zajednici da pomognu Rohingya muslimanima, manjinskoj etničkoj zajednici koja se u Mijanmaru godinama suočava s brutalnim zločinima, javlja Anadolija.

“Čula sam zapanjujuće priče o brutalnoj torturi, masovnom silovanju žena, o ljudima koji su ubijani pred očima najvoljenijih, o djeci koja su gledala paljenja kuća u kojima su zatvoreni bili njihovi djedovi“, kazala je Blanchett tokom obraćanja na tematskoj sjednici Vijeću sigurnosti UN-a.

Holivudska diva je pozvala članice Vijeća sigurnosti da osiguraju potrebnu pomoć prognanim Rohingya izbjeglicama u Bangladešu te da rade na kreiranju uvjeta za njihov povratak u Mijanmar.

“Ja sam majka i vlastito dijete sam vidjela u očima svakog djeteta izbjeglice koje sam upoznala. Sebe vidim u svakom roditelju izbjeglici. Kako jedna majka može podnijeti da gleda kako joj dijete bacaju u vatru. Njihova iskustva će me uvijek pratiti“, poručila je Blanchett.

Ona je još dodala da je međunarodna zajednica ranije već iznevjerila Rohingye te je pozvala Vijeće sigurnosti da ne ne učini ponovo.

Arakanski muslimani su žrtve nasilja od 70-ih godina prošlog vijeka i primorani su na napuštanje svojih domova u Mijanmaru i izbjeglištvo u susjednim zemljama.

Riječ je o manjini koja je zakonskim okvirom iz 1982. godine ostala bez prava na državljanstvo u Mijanmaru. UN je ranije Rohingya muslimane proglasio jednom od najugroženijih manjina u svijetu koja je izložena diskriminaciji po vjerskom, pravnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

 

Vezani članci

Više od milion potpisa za izbacivanje senatora Fra... Više od milion ljudi potpisalo je peticiju za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije zbog njegovih izjava o dvostrukom terorist...
Erdogan na predizbornom skupu objavio snimak masak... Napad desničarskog ekstremiste na dvije džamije na Novom Zelandu dio je šire "operacije" protiv Turske, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Er...
Novi Zeland: 18-godišnjak ostaje u pritvoru zbog r... Jedan osamnaestogodišnjak optužen je danas u sudu u Christchurchu zbog reemitovanja video snimka koga je direktno pustio onlajn počinilac masakra kada...
TERORIZAM Facebook u prva 24 sata uklonio 1,5 mil... Društvena mreža Facebook u prva 24 sata uklonila je 1,5 miliona primjeraka snimaka napada na džamiju koje su objavljivali korisnici, objavila je ta tv...