Osmomjesečna beba najmlađa žrtva izraelskog masakra u Gazi

34
Foto: Anadolija

Najmlađa žrtva masakra koje su izraelske snage u ponedjeljak izvele na Palestince tokom demonstracija na granici Gaze je osmomjesečna beba Leyla Enver Gandur.

Izraelske snage usmrtile su nekoliko desetina Palestinaca koji su demonstrirali protiv odluke o premještanju ambasade SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Među smrtno stradalim Palestincima je i osmomjesečna Leyla, djevojčica preminula od posljedica dimnih bombi sa suzavcem, čije je tijelo jučer ukopano.

Njena majka Meryem el-Gandur za Anadoliju izjavila je kako su joj izraelske snage oduzele dijete. Suznih očiju prisjetila se dana kada su organizirani protesti. Dodala je kako djevojčica nije bila na protestima, ali ju je njen brat od 13 godina, bez znanja majke, nosio nani koja živi u blizini mjesta održavanja demonstracija.

Rekla je kako je njena kćerka bila uvijek nasmijano dijete, a za njenu smrt odgovornim smatra Izrael.

Leylina nana Heyam Omer izjavila je kako su okupatorske snage, ne obazirući se na prisustvo djece, protiv palestinskih demonstranata koristile suzavac i bojevu municiju.

“Kada su izraelske snage počele bacati plinske bombe sa suzavcem, željela sam je zaštititi i dovesti kući. Boja lica je bila drugačija. Požurili smo u bolnicu. Ljekari su rekli kako je preminula od posljedica dimnih bombi sa suzavcem”, dodala je.

Omer traži da Izrael odgovara za masakr nad Palestincima koji su mirno demonstrirali.

Izraelske snage na granici Gaze usmrtile su 62 Palestinca koji su demonstrirali protiv odluke o izmještanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i obilježavali sjećanje na Nakbu (Veliku katastrofu). Na protestima je ranjeno i 3.188 Palestinaca.

Vezani članci

Macron: Jerusalem je glavni grad Palestine i Izrae... Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je nakon sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Parizu izjavio da je preseljenje ambasade SAD-a ...
GAZA Hiljade Palestinaca na ukopu ubijene medicin... Hiljade Palestinaca prisustvovalo je komemoraciji i ukopu 21-godišnje Palestinke Razan al-Najjar, koja je ubijena dok je volontirala kao medicinska se...
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o napadu ... Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minob...
Turska ponizila izraelskog ambasadora Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vrijeme nakon što su izraelske snage u poned...