Osnovano Narodno vijeće SHS za Bosnu i Hercegovinu

56

Još za vrijeme trajanja Prvog svjetskog rata, na inicijativu Jugoslovenskog kluba, donesena je Rezolucija o ujedinjenju jugoslavenskih naroda, koji su bili u sastavu Austro-Ugarske Monarhije.

Ovom skupu su bili nazočni i predstavnici Bosne i Hercegovine. Tom prilikom predloženo je osnivanje Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba, sa sjedištem u Zagrebu.

Obaveza Narodnog vijeća je bila da priprema ujedinjenje svih jugoslavenskih naroda. Brojalo je 80 članova, od kojih je iz Bosne i Hercegovine bilo 18, uz dodatnih pet imenovanih iz sastava raspuštenog Bosanskog sabora. Središnji odbor činilo je 36 članova, od kojih šest iz Bosne i Hercegovine, bez predstavnika bošnjačkog naroda.

Dana 20. oktobra 1918. godine osnovano je Narodno vijeće SHS za Bosnu i Hercegovinu, s Glavnim odborom od 25 članova i Predsjedništvom od 5 članova. Do kraja mjeseca organizovane su oružane snage i policija, te okružni, kotarski i seoski odbori. Austro-Ugarska Monarhija je 1.11. 1918. predala vlast ovome Vijeću.

Vlada Narodnog vijeća SHS za Bosnu i Hercegovinu je radila do 31. januara 1919. godinne, kada je zamjenjuje Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu.

(Index.ba)