Otišla ministrica Bogunić, ostao Saudin Sivro

680

Prije nekoliko mjeseci započeo je javni sukob između Ministrice Zinete Bogunić i Saudina Sivre, predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Sukob je eskalirao nakon što je Sivro na izuzetno neprimjeren i degutantan način prozvao i vrijeđao ministricu obrazovanja u KS-u. Kada je ministrica najavila ukidanja ljetnog raspusta, Sivro je poručio: “Ko se s nama kači, mandat mu je kraći”.  Nakon toga, oglasila se Zineta Bogunić koja je javno progovorila o Sivri i njegovim malverzacijama, te naglasila da je započela proces “DESIVRIZACIJE” koji je neophodan za napredak u obrazovanju.

“Od početka mog rada na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro, se dosada nebrojeno puta oglašavao izrazito negativnim, uvredljivim i jeftinim populističkim komentarima koji su najčešće bili neistine, poluistine i klevete. Nisam smatrala prikladnim komentirati i oglasiti se javno po tom pitanju pa čak i kada me je poredio sa Hitlerom, a Ministarstvo obrazovanja sa Vermahtom.” navela je tada Bogunić.

Istakla je i da je Sivro pozivao na proteste, tražeći njenu ostavku zbog niza neutemeljenih razloga, te zakazivao datume uzbuna, a pri tome je neovlašteno pribavljao dokumente iz Ministarstva bez potpisa i pečata, izmišljajući i manipulirajući javnost različitim izjavama od kojih su neke npr. da neće biti plaćena matura i slično kako bi animirao članove Sindikalnog odbora na otpor bez stvarnog i objektivnog razloga i utemeljenja pritom ih koristeći za vlastitu promociju i interes.

Bogunić je naglasila i da vlast godišnje izdvaja 300.000 KM za Sindikat na čijem je čelu Sivro, a da je isti taj ‘samoodrživi’ Sindikat kojeg sufinansira Vlada KS dužan državi oko 50.000 KM poreza.

“Saudin Sivro je sam sebe prijavljivao za člana više komisija za koje je dobijao po 200 KM mjesečno obrazloživši da je to stav Sindikata. Pitam se, zar i drugi prosvjetni radnici ne mogu dostojno predstaviti Sindikat u plaćenim komisijama.

Također, potrebno je znati i da je Saudin Sivro prodavao knjige po školama nudeći u zamjenu za kupovinu njegovih knjiga povoljniju poziciju na listi tehnološkog viška ili pri izboru direktora. Ovo nije riječ protiv riječi, već postoje svjedoci ovim radnjama.” kazala je Bogunić.

Ona je navela i da je potrebno reći da se značajan proces u ukupnom napretku u obrazovanju ogleda i u procesu “desivrizacije” obrazovanja i obrazovne zajednice kojom se nastoji poboljšati radna atmosfera u školama u Kantonu Sarajevo.

U skladu sa tim, Konaković je očigledno i ovaj put pružio podršku Sivrinim malverzacijama, a ne ministrici Bogunić koja je na poziciju imenovana na prijedlog Konakovićeve stranke “Narod i pravda”.

Zanimljivo je kako se predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo o svemu oglašava veoma ažurno na svom Facebook profilu, osim o onome što ga se najviše tiče, pa tako do sada nije ništa napisao za ostavku ministrice koju je samo prije dva mjeseca na Facebooku branio kao “časnu ženu”.

Podsjećamo, danas je ministrica Zineta Bogunić podnijela ostavku na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u obrazloženju je kao razlog navela “nemogućnost da dužnost obavlja savjesno”. Prema navodima zastupnika u Skupštini i zaposlenika Ministarstva, Bogunić je bila u sukobu sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem, jer ona nije željela podleći pritiscima i udovoljiti željama koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima BiH, FBiH i KS, već svoju funkciju obnašati časno i u skladu sa položenom zakletvom.

Indikativno je kako je Konaković u više navrata kroz prethodne godine učestvovao u materijalnoj, ali i javnoj podršci Sivri, te je za u aprilu prošle godine za portal Školegijum na upit o radu Sindikata kazao kako Sivro radi u interesu sindikata, i kako bi možda i on tako radio na njegov mjestu.

Izgleda da su u stranci “Narod i pravda” svi “časni i pošteni”, samo su neki ipak časniji, kao što je Saudin Sivro koji trguje utjecajem i listama tehnološkog viška kako bi prodavao svoje knjige. I tako je u obrazovanju Kantona Sarajevo knjiga spala na dva slova (Sivro i Škrijelj), pa za ministricu Bogunić više nije bilo mjesta.

(Index.ba)