Otkriven lijek za Nikki koja pati od plakanja krvi – umjesto suza

119

Istraživači su otkrili genetski uzorak poremećaja krvih sudova koji može izazvati smrtonosno krvarenje i srčani napad.

Naime, istraživači sa londonskog Instituta dječijeg zdravlja su vodili studiju te su rekli kako su postigli ogroman napredak u razumijevanju i liječenju arteriovenske malformacije. Sada vjeruju kako bi se ova bolest mogla i liječiti, a može uzrokovati oticanje i unakaženost lica.

AVM je abnormalna kolekcija krvnih sudova u kojima arterijska krv visokog pritiska direktno napaja vene pod niskim pritiskom.

Timovi iz Londona, Edinburgha i Cambridge-a su zajedno učestvovali u ovom istraživanju i uzeli su uzorak od 160 djece sa visokom koncetracijom krvih sudova. Našli su četiri pogrešna gena koji bi mogli uzrokovati ovu bolest. Iste te genske mutacije mogle bi uzrokovati i neke vrste raka.

Sada postoji nekoliko linceciranih lijekova za rak koji bi se mogli liječiti sa lijekom za ovu bolest.

Nikki – djevojka koja boluje od ATV-a

Jedna od pacijentica u ovom istraživanju bila je i Nikki Christou od 13. godina. Ona ima AVM bolest na desnoj strani lica i lobanji i može joj se desiti ovo krvarenje u bilo koje vrijeme.

“Može biti zaista strašno jer krv ne izlazi samo iz mog nosa, već i iz grla i usta, a ako sam jako loše,krv izlazi umjesto mojih suza tako da plačem krv – umjesto suza”, rekla je ona za BBC.

Do sada je imala 30 operacija i stotine ambulantnih sastanaka.

Nakon ovog istraživanja, Nikki je jedna od dvoje pacijenata koji uzimaju lijek za rak čiji je cilj genska mutacija u njenoj bolesti.

A Nikki ima i svoj You Tube kanal – Nikki Lilly sa 300.000 pretplatnika te je osvojila i nagradu 2016. godine – CBBC.

Njena poruka je da “ne cijenimo knjigu po koricama, jer bitno je šta se nalazi u ljudima – ne izgled, već unutrašnjost i srce jednog čovjeka”.

(I.S.)

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...