Otkriven plaćeni ubica u Beogradu: Der Čaba pripremao likvidacije i u Sarajevu

269

Pripadnici MUP-a Srbije identifikovali su muškarca koji je jučer na Banovom brdu hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića, a kako piše “Blic”, radi se o Subotičaninu Der Čabi (38).

Motiv likvidacije i dalje nije poznat, ali se špekuliše da se dovodi u vezu sa neraščišćenim računima Markovićevog šuraka Aleksandra Š., inače pripadnika međunarodne bande “Pink Panter”.

Pucnjava, koju su zabilježile i nadzorne kamere iz doma žrtve, desila se oko 10 sati ispred porodične kuće u kojoj je Marković živio sa suprugom i bebom, u trenutku kada je izašao do automobila da spakuje kolica za bebe.

Širom Srbije u toku je opsežna policijska potraga za Čabom koji je, podsjetimo, zajedno s Markom Gojčevićem iz Bara 20. septembra 2017. godine bio uhapšen na području općine Novo Sarajevo. Kod njih su tada bili pronađeni automatski pištolji sa prigušivačima.

Prema pisanju Žurnala, prilikom saslušanja u MUP-u KS oni su tada priznali da su u Sarajevo došli da izvrše ubistvo, ali nisu otkrili ko je naručilac ubistva, niti koga su trebali likvidirati.

Baranin Marko Gojčević poznata je osoba u kriminalnom miljeu u Crnoj Gori. Bio je osumnjičen za pokušaj ubistva kriminalca Edmonda Mustafe.

Prema informacijama Žurnala, Gojčević je blizak Jovanu Klisiću, kriminalcu koji je bio član kriminalne  skupine Baranina Armina Mušeta Osmanagića, koji je ubijen u septembru 2014.

Policijski organi u Crnoj Gori tada su sumnjali da su Osmanagića ubili pripadnici kriminalne grupacije iz BiH. U vezu s njegovim ubistvom dovodio se mostarski taksista Božidar Cicmil, koji je pred svojim kućnim pragom u Mostaru ubijen u oktobru 2015. Cicmilove ubice i dalje nisu pronađene.

Der Čaba poznat je u javnosti kao plaćeni ubica. On je 2004. priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Ubistvu je, prema pisanju srbijanskih medija, prethodio sukob oko utjecaja na novosadskom narko-tržištu.