Otkriveno 450 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 410 osoba

75

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 25. februara 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 450 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine. Uz navedeno, 410 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše prema potrebi dodatno su angažirani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH u jedinice granične policije Trebinje, Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

„Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatake, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama“ – izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Također, zbog registriranja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH provodi mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 123, Libija 65, Afganistan 51, Pakistan 45, Palestina 39, Maroko 22, Alžir 21, Irak 17, Turska 14, Iran 12, po pet Tunisa i Kube, po tri Indije i Albanije, po dva Bangladeša i Egipta, jedan Somalije te 20 osoba sa područja Kosova.

Vezani članci

FOTO Nehumani uslovi u “kampu” u Veli... "Gledamo iz dana u dan kako državna vlast razgovara o ovom problemu, ali migranti u BiH i dalje spavaju pod otvorenim nebom", izjavio je za Index.ba A...
Žrtve 1.900 djevojaka migranata među kojima 160 dj... Organizacija Save the Children objavila je kako su djeca migranti prisiljena pružati seksualne usluge za novac kako bi sigurno prešli granicu između I...
Mirni protesti: Danas u Sarajevo stižu krajiški na... U Sarajevu će se danas pred zgradom Institucija Bosne i Hercegovine održati mirni protest načelnika i vijećnika Unsko-sanskog kantona.  Protesti su n...
Migranti koji su zaglavili u BiH o problemima na g... Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila je saopćenje za javnost u kojem se skreće pažnja na na...