Otkriveno 450 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 410 osoba

64

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 25. februara 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 450 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine. Uz navedeno, 410 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše prema potrebi dodatno su angažirani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH u jedinice granične policije Trebinje, Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

„Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatake, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama“ – izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Također, zbog registriranja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH provodi mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 123, Libija 65, Afganistan 51, Pakistan 45, Palestina 39, Maroko 22, Alžir 21, Irak 17, Turska 14, Iran 12, po pet Tunisa i Kube, po tri Indije i Albanije, po dva Bangladeša i Egipta, jedan Somalije te 20 osoba sa područja Kosova.

Vezani članci

“Bosna je jedno od mjesta na Balkanu gdje je... Češka namjerava da pošalje milion eura Bosni i Hercegovini kao pomoć u suzbijanju nelegalne migracije i zaštiti granica pošto je, kako je naglasio češ...
Općina Bosanski Petrovac protiv prihvatilišta za m... Kolegij Općinskog vijeća Općine Bosanski Petrovac ne prihvata namjeru premijera Vlade Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića da se na prostoru općine Bo...
Drveni brod krenuo iz Libije: Evropske države dogo... Šef talijanske vlade Giuseppe Conte potvrdio je da će Španjolska i Portugal preuzeti po 50 migranata koji se nalaze u talijanskim vodama, po uzoru na ...
Bihać: Do utorka poznata lokacija za smještaj migr... U narednih deset dana migranti sa ulica grada Bihaća biće dislocirani, izjavio je za BHRT premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić. Za žene ...