Otkriveno 450 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 410 osoba

82

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 25. februara 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 450 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine. Uz navedeno, 410 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše prema potrebi dodatno su angažirani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH u jedinice granične policije Trebinje, Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

„Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatake, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama“ – izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Također, zbog registriranja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH provodi mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 123, Libija 65, Afganistan 51, Pakistan 45, Palestina 39, Maroko 22, Alžir 21, Irak 17, Turska 14, Iran 12, po pet Tunisa i Kube, po tri Indije i Albanije, po dva Bangladeša i Egipta, jedan Somalije te 20 osoba sa područja Kosova.

Vezani članci

FOTO Nehumani uslovi u “kampu” u Veli... "Gledamo iz dana u dan kako državna vlast razgovara o ovom problemu, ali migranti u BiH i dalje spavaju pod otvorenim nebom", izjavio je za Index.ba A...
Mirni protesti: Danas u Sarajevo stižu krajiški na... U Sarajevu će se danas pred zgradom Institucija Bosne i Hercegovine održati mirni protest načelnika i vijećnika Unsko-sanskog kantona.  Protesti su n...
Migranti koji su zaglavili u BiH o problemima na g... Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila je saopćenje za javnost u kojem se skreće pažnja na na...
“Bosna je jedno od mjesta na Balkanu gdje je... Češka namjerava da pošalje milion eura Bosni i Hercegovini kao pomoć u suzbijanju nelegalne migracije i zaštiti granica pošto je, kako je naglasio češ...