Otvoreno pismo dr. Stevanovića nadležnima: Zašto UKCS plaća aparat 2,5 miliona više nego košta i kome ide taj novac

Preporučujemo

Primarijus dr. Dragan Stevanović, šef Internističkog odjela Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” uputio je otvoreno pismo Skupštini Kantona Sarajevo, premijeru Kantona Sarajevo (koji se bori protiv kriminala), ministrici zdravlja KS, Tužilaštvu KS, Ljekarskoj komori KS, Sindikatu doktora medicine i stomatologije FBiH te Sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu KS.

Pismo doktora Stevanovića prenosimo u cjelosti:

- -

Poštovani,

Objavljena je informacija, koju sam lično provjerio i koju i vi možete provjeriti uvidom u dokumentaciju UKCS da je naručen za potrebe UKCS – aonkološki akcelerator po cijeni od 5.500.000 KM plus PDV nešto manje od 1.000.000 KM preko firme Medit koja je u bliskim vezama sa SDA.

Iako nisam neki stručnjak u oblasti radiološke terapije provjerio sam više neovisnih izvora i utvrdio da naručeni aparat košta 1.500.000 USD ili oko 2.500.000 KM. Sa dodatnom opremom, troškovima transporta, montaže i provizijom dobavljaču te PDV- om ne može da košta više od 4.000.000 KM.

Vaša je zakonska obaveza i dužnost da provjerite zašto UKCS ovaj skupi aparat plaća 2.500.000 KM više i kome idu ti novci. Za taj novac mogu se ispuniti svi zahtjevi u vezi plaća uposlenika u zdravstvu KS ili može se kupiti jedan najsavremeniji aparat MRI

- -

Sve podatke koji su vam potrebni možete lakše od mene dobiti službenim putem.

NEMOJTE REĆI DA NISTE ZNALI I DA STE ZATEČENE. SADA STE VI NA POTEZU TO VAM JE SLUŽBENA OBAVEZA, stoji na kraju otvorenog pisma doktora Stevanovića.

(E.L.)