Ovi gradovi bi uskoro mogli ostati bez pitke vode

122

Cape Town je prvi svjetski grad koji će vjerovatno ostati bez vode. Ali, on je samo jedan od ekstremnih primjera gradova koji bi uskoro mogli ostati ove životne namirnice.

Istina je da voda pokriva 70 posto Zemlje, posebno ona pitka, ali samo tri posto je svježe.

Cape kao grad je samo vrh ledenog brijega. BBC donosi listu 11 gradova kojima bi se također moglo isto dogoditi.

  1. San Paolo – ovaj brazilski finansijski centar i jedan od 10 najpoularnijih gradova u svijetu ima rezeorvar vode čiji kapacitet pada ispod četiri posto. Sa 21,7 miliona stanovnika, grad je imao manje od 20 dana zaliha vode kada je policija morala spriječiti curenje vode.
  2. Moskva – jedna četvrtina svjetske vode nalazi se u Rusiji, ali se zemlja suočava sa problemom zagađenja još od sovjetske ere. Poseban je problem ovo u Moskvi gdje 70 posto zaliha vode zavisi od površinskih voda. Vlast je čak priznala da 35 do 60 posto rezervata vode u ovoj zemlji nije prošla sanitarne standarde.
  3. Istanbul – i vlada ovog grada je izjavila kako grad ima nedostatak vode jer po jednom stanovniku se 2016. godine trošilo manje od 1,700 kubih metara vode. Eksperti upozoravaju kako bi se situacija mogla pogoršati do 2030. godine.
  4. London – mada nam se čini kao grad kiše, istina je drugačija. U Londonu godišnje padne oko 600 mm kiše, što je na primjer, manje od prosjeka u Parizu i upola manje od New Yorka. Kako istraživanja navode, do 2040. godine bi ovaj grad mogao imati ozbiljan  problem sa vodosnadbjevanjem.
  5. Bangalore – lokalni eksperti ovog indijskog grada upozoravaju na rast nekretnina ovdje jer je grad postao čvorište tehnologije i trenutno ovdje vlada borba za upravljanje kanalizacijom i vodom. Također, vlada je otkrila da ovaj grad gubi više od polovine svojih zaliha vode zbog starih cijevi.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

 

Vezani članci

ISTANBUL Spoj historijskog i modernog, jedini gra... Jedini grad na dva kontinenta, raskršću Evrope i Azije, mješavina historijskog i modernog, Istanbul je preijestonica koja ostavlja bez daha bez obzira...
Erdogan u Londonu: Velika Britanija je važan i pou... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska ima znatno bolju saradnju u borbi protiv terorizma sa Velikom Britanijo...
VIDEO Generalna proba Parade pobjede: Šta Rusi sp... U centru Moskve održava se generalna proba Parade pobjede na kojoj učestvuje više od 12.500 vojnika. Uključeno je preko 150 jedinica savremenog naoruž...
Prvomajski skup u Moskvi okupio blizu 130.000 ljud... Blizu 130.000 ljudi okupilo se danas na moskovskom Crvenom trgu povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Skup su organizirale ruske sindikal...