Ovi gradovi bi uskoro mogli ostati bez pitke vode

67

Cape Town je prvi svjetski grad koji će vjerovatno ostati bez vode. Ali, on je samo jedan od ekstremnih primjera gradova koji bi uskoro mogli ostati ove životne namirnice.

Istina je da voda pokriva 70 posto Zemlje, posebno ona pitka, ali samo tri posto je svježe.

Cape kao grad je samo vrh ledenog brijega. BBC donosi listu 11 gradova kojima bi se također moglo isto dogoditi.

  1. San Paolo – ovaj brazilski finansijski centar i jedan od 10 najpoularnijih gradova u svijetu ima rezeorvar vode čiji kapacitet pada ispod četiri posto. Sa 21,7 miliona stanovnika, grad je imao manje od 20 dana zaliha vode kada je policija morala spriječiti curenje vode.
  2. Moskva – jedna četvrtina svjetske vode nalazi se u Rusiji, ali se zemlja suočava sa problemom zagađenja još od sovjetske ere. Poseban je problem ovo u Moskvi gdje 70 posto zaliha vode zavisi od površinskih voda. Vlast je čak priznala da 35 do 60 posto rezervata vode u ovoj zemlji nije prošla sanitarne standarde.
  3. Istanbul – i vlada ovog grada je izjavila kako grad ima nedostatak vode jer po jednom stanovniku se 2016. godine trošilo manje od 1,700 kubih metara vode. Eksperti upozoravaju kako bi se situacija mogla pogoršati do 2030. godine.
  4. London – mada nam se čini kao grad kiše, istina je drugačija. U Londonu godišnje padne oko 600 mm kiše, što je na primjer, manje od prosjeka u Parizu i upola manje od New Yorka. Kako istraživanja navode, do 2040. godine bi ovaj grad mogao imati ozbiljan  problem sa vodosnadbjevanjem.
  5. Bangalore – lokalni eksperti ovog indijskog grada upozoravaju na rast nekretnina ovdje jer je grad postao čvorište tehnologije i trenutno ovdje vlada borba za upravljanje kanalizacijom i vodom. Također, vlada je otkrila da ovaj grad gubi više od polovine svojih zaliha vode zbog starih cijevi.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

 

Vezani članci

Radosne vijesti iz Istanbula: Malom Arslanu se vra... Sedmomjesečni Arslan Kulačić pozitivno reagira na terapije liječenja zloćudnog tumora na mozgu na klinici u Istanbulu, a uskoro će mu se vratiti i izg...
Doživotno osuđeno 6 novinara za pokušaj puča u Tur... Turski sud osudio je u Istanbulu šest novinara optuženih za pokušaj puča 15. jula 2016. na doživotne zatvorske kazne, javlja RSE. Među osuđenima je u...
Incident u Londonu: U parlament stigao sumnjivi pa... U zgradi britanskog parlamenta danas je došlo do incidenta i policija je izašla mjesto događaja, saopćio je donji dom parlamenta u Londonu, dok britan...
Bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u zračnoj... Zračna luka London City, najbliža središtu glavnog grada Velike Britanije, najavila je privremeno zatvaranje nakon otkrića bombe iz Drugog svjetskog r...