Ovo su samo neke od najvećih uloga Mustafe Nadarevića

15

Velikan bosanskohercegovačke i regionalne glumačke scene Mustafa Nadarević danas je pred milionima štovatelja njegovog djela posljednji put izašao na bis. Iako je svoje dane provodio na pozorišnim daskama, većina će ga pamtiti po filmskim i TV serijama.

Iako je duga lista Nadarevićevih minuta briljantnog nastupa, probat ćemo vas podsjetiti na samo neke od njih.

Iako se na TV-u pojavio još 1966. godine, vjerovatno je najpoznatije ime koje seže u prošlost kultna serija “Prosjaci i sinovi” iz 1972. godine gdje je tumačio ulogu Iviše.

Upravo je u još jednoj seriji sa dalmatinskim štohom postao prepoznatljiv na obali Jadranskog mora – bila je serija “Velo misto” i uloga Duje po kojoj ga pamte fanovi nogometnog kluba Hajduk.

Pet godina kasnije desilo se remek-djelo i njgova uloga Zijah Zije Zulfikarpašića u filmu “Otac na službenom putu” režisera Emira Kustirice i scenariste Abdulaha Sidrana.

U “Glembajevima” je tumačio doktora Leona Glembaya, u “Kuduzu” policajca Šemsu, u “Prazniku u Sarajevu”, Avduku Lipu, a 1997. godine, nakon ratnih razaranja vratio se domove bh. ljubitelja glume s ulogom Hamze u neponovljivom “Savršenom krugu” Ademira Kenovića.

Njegovi monolozi u ovom prvom poslijeratnom filmu bazirani na pjesmama Abdulaha SIdrana zauvijek su urezani u ljubitelje bh. kinematografije.

Četiri godine kasnije odigrao je kratku ulogu oficira VRS-a u filmu “Ničija zemlja”, a 2004. kao nositelja filma “Kod amidže Idriza” režisera Pjera Žalice.

Iste godine pojavio se u ulozi partizana Španca u seriji “Duga mračna noć”, a treba spomenuti i istoimenu ulogu koju je imao u “Gluvom barutu” 14 godina ranije.

Posljednjih desetak godina nije se zaustavio aiko je bio u osmoj deceniji života. U Balaševićevom filmu “Kao rani mraz” tumačio je ulogu Verebesa, a u “Haliminom putu” Avdu. Također, okušao se u ratnoj seriji “General” gdje je tumačio Janka Bobetka, a posljednjih 13 godina stekao je regionalnu popularnost ulogom Izeta Fazlinovića u “Lud, zbunjen, normalan” scenariste Feđe Isovića.