Pacijenti testirani na KCUS-u negativni na koronavirus

53

Rezultati testiranja svih pacijenata koji su na KCUS-u testirani na korona virus su negativni, potvrđeno je za N1. Ukupno je testirano šest osoba.

Rezultati testiranja na korona virus kod šest osoba iz BiH, i to jedne iz Žepča, dvije iz Mostara i tri iz Sarajeva pokazali su se negativnim.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je potvrdila za N1 da su nalaze preventivno slali i u Institut u Berlinu i da su dobili potvrdu, kako su testovi dobro urađeni.

Ipak, i dalje je u BiH problem sa brojem respiratora. Izetbegović kaže da je KCUS pripremljen za eventualnu pojavu epidemije i da je Klinički centar još u januaru krenuo sa nabavkom istih.

“U ovom trenutku raspolažemo sa 63 respiratora. Imamo 44+12 sa klinike za Kardiohirurgiju i plus ovih 7 koje sam ja juče uspjela na keni način da nabavim. Imamo u ponudi, u razgovorima smo sa jednom firmom koja bi nam isporučiti čak i 15 respiratora. To ću znati u ponedjeljak. Mi smo spremni za prvi val. Respiratori služe samo za one koji imaju samo najtežu kliničku sliku. Neće svi ljudi koji imaju koronavirus imati potrebu za mehaničku ventilaciju.” – zaključuje Izetbegović.