Pacolli: Podjela ne bi bila dobra za Srbe na Kosovu

12

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli ocijenio je da podjela ili razmjena teritorija između Srbije i Kosova ne bi bila prihvatljiva za većinu građana Kosova kao i da bi bila štetna po interese Srba koji žive na tom prostoru, posebno u centralnim dijelovima Kosova.

Pacolli je za izdanje lista Danas od srijede rekao da promjena granica unutar Kosova i Srbije “otvara Pandorinu kutiju i postaje tačka sporenja u cijelom regionu”.

“Potpuno sam uvjeren da bi takvo rješenje bilo pogrešno iz mnogo razloga. Nivo svijesti naroda u regionu je takav da bi se ta ideja zloupotrebila a kao rezultat bismo imali ogromne nerede”, kazao je Pacolli.

On je dodao da razmjena teritorija ne bi bila povoljno rješenje ni za Srbiju jer kako je rekao, Beograd ima “i druga neriješena teritorijalna pitanja”.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je jučer da su lažne vijesti o podjeli Kosova, odnosno da podjele neće biti, ali da će biti korekcije granica.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini, a navodeći da je u toku “završna faza dijaloga sa Srbijom”, rekao da je malo vjerovatno da će biti rasprave o podjeli Kosova, “a kamoli da se tako nešto ostvari”, ali da će biti korekcije granica, kako sa centralnom Srbijom, tako i sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral James Foggo izjavio je tokom boravka na sjeveru Kosova, da je “NATO veoma snažan i unutar i izvan Kosova” i da KFOR ima apsolutno dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podjele Kosova.

“Što se tiče pitanja podjele, to su politička pitanja koja bi trebala biti riješena kroz dijalog Srbije i Kosova”, poručio je Foggo.

On je dodao da ne očekuje nikakve probleme ni kratkoročno, ni dugoročno, jer su snage NATO-a prisutne sa preko 4.000 vojnika, sa teškim vozilima i helikopterima i reaguju kada vlasti zatraže pomoć, i to se odnosi na policiju, EULEX, ili na vlade.

Vezani članci

Šta je Trump napisao u pismu Tačiju Predsjednik Kosova Hašim Tači zahvalio se danas predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na pismu u kome izražava snažnu podršku nezavisnosti Kosova i zajedn...
Britanski advokat sprema tužbu protiv Srpske pravo... Advokat iz Londona Mladen Kesar priprema tužbu koju namjerava podnijeti u Velikoj Britaniji, a kojom će tražiti odštetu za šest klijenata zbog navodno...
Haradinaj “grubo odbio” prijedlog EU, ... Konferencija za novinare čelnika Evropske komisije, Federice Mogherini i Johannesa Hahna, s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem danas je u Brisel...
KBC ZAGREB Upoznajte Dubravku Bosnić, ženu koju s... Dr. Dubravka Bosnić iz KBC-a Zagreb u krugovima kolega internista dobila je nadimak hrvatski dr House. Kako je nedavno održala zanimljivo predavanje o...