Pacolli: Podjela ne bi bila dobra za Srbe na Kosovu

21

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli ocijenio je da podjela ili razmjena teritorija između Srbije i Kosova ne bi bila prihvatljiva za većinu građana Kosova kao i da bi bila štetna po interese Srba koji žive na tom prostoru, posebno u centralnim dijelovima Kosova.

Pacolli je za izdanje lista Danas od srijede rekao da promjena granica unutar Kosova i Srbije “otvara Pandorinu kutiju i postaje tačka sporenja u cijelom regionu”.

“Potpuno sam uvjeren da bi takvo rješenje bilo pogrešno iz mnogo razloga. Nivo svijesti naroda u regionu je takav da bi se ta ideja zloupotrebila a kao rezultat bismo imali ogromne nerede”, kazao je Pacolli.

On je dodao da razmjena teritorija ne bi bila povoljno rješenje ni za Srbiju jer kako je rekao, Beograd ima “i druga neriješena teritorijalna pitanja”.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je jučer da su lažne vijesti o podjeli Kosova, odnosno da podjele neće biti, ali da će biti korekcije granica.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini, a navodeći da je u toku “završna faza dijaloga sa Srbijom”, rekao da je malo vjerovatno da će biti rasprave o podjeli Kosova, “a kamoli da se tako nešto ostvari”, ali da će biti korekcije granica, kako sa centralnom Srbijom, tako i sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral James Foggo izjavio je tokom boravka na sjeveru Kosova, da je “NATO veoma snažan i unutar i izvan Kosova” i da KFOR ima apsolutno dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podjele Kosova.

“Što se tiče pitanja podjele, to su politička pitanja koja bi trebala biti riješena kroz dijalog Srbije i Kosova”, poručio je Foggo.

On je dodao da ne očekuje nikakve probleme ni kratkoročno, ni dugoročno, jer su snage NATO-a prisutne sa preko 4.000 vojnika, sa teškim vozilima i helikopterima i reaguju kada vlasti zatraže pomoć, i to se odnosi na policiju, EULEX, ili na vlade.

Vezani članci

Demonstrante u Beogradu vodi Boško Obradović: Hoće... Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo...
Demonstracije u Beogradu: Mladići osuđeni po hitno... Prekršajni sud u Beogradu izrekao je danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnjim ...
VANREDNI PRESS Vučić optužio Jeremića i Đilasa za ... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je na sinoćnjem protestu bilo 1584 ljudi, a da ih je danas ''još manje''. ''Pošto smo mjesecima...
Historija se ponavlja: Stefanović i Vučić prije 8 ... Jedan od najglasnijih kritičara jučerašnjih demonstracija u Beogradu, tokom kojih su demonstranti upali i u zgradu RTS-a, bio je aktuelni ministar unu...