Paketići za djecu migrante u USK: Merhamet uručio pomoć vrijednu oko 200.000 KM

28
Foto: AA

– Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” podijelilo je danas pomoć za svu djecu migranata u Unsko-sanskom kantonu (USK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Pomoć je prikupljena u okviru velike “Merhametove” akcije “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”, koja je trajala od 29. oktobra do 17. novembra i provodila se u osnovnim i srednjim školama na teritoriji FBiH.

“Merhametov” konvoj doputovao je jutros u Bihać te je pomoć podijeljena u izbjegličkim kampovima “Borići” i “Bira”. Predsjednik HO “Merhamet” Mensur Bektić, tokom obraćanja novinarima, izrazio je zadovoljstvo rezultatima akcije.

“Moji saradnici i ja smo veoma zadovoljni odzivom škola u Federaciji BiH na naš poziv da se uključe u akciju ‘Dajem slatkiš za tvoj osmijeh’. Gotovo da nema škole koja nije učestvovala u našoj humanitarnoj akciji. Željeli smo uključiti učenike kako bi kod njih razvijali osjećaj za solidarnost. Oni su, zajedno sa svojim roditeljima, profesorima i direktorima škola, potvrdili da kod njih solidarnost postoji i to na veoma visokom nivou. Zahvaljujem se svim osnovcima i srednjoškolcima koji su učestvovali u našoj akciji. Hvala i roditeljima, nastavnicima i rukovodstvima škola”, kazao je Bektić.

Prema njegovim riječima, u “Merhametovoj” akciji je učestvovalo više od 150 škola, brojne institucije, firme, džemati i pojedinci. Vrijednost prikupljene pomoći iznosila je oko 130.000 KM.

Zajedno s odjećom, prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu koje je “Merhamet” danas također podijelio, ukupna vrijednost podijeljene pomoći migrantima u Unsko-sanskom kantonu iznosila je oko 200.000 KM.

“Uspjeh naše akcije je još fascinantniji ako se zna da je ona trajala relativno kratko. Ovo je još jedna potvrda solidarnosti naših građana, ali i njihovog povjerenja u Merhamet, što nas jako raduje”, kazao je Bektić.

Nakon kampova “Borići” u Bihaću, Merhametov konvoj se uputitio prema prihvatnom centru “Sedra” kod Cazina, gdje je, također, podijeljena znatna količina humanitarne pomoći.

“Merhametova” delegacije je potom otputovala i u Veliku Kladušu, gdje je posjetila izbjegličke kampove “Trnovi” i “Miral” i poklonima obradovala migrante i njihovu djecu.

Vezani članci

MAJKE NAM SE JAVLJAJU Mom djetetu asistent je bil... Do jučer sam razmišljala o jednoj priči, koju ću svakako ispričati ovom prilikom iz tri razloga. Taj treći joj daje neku drugu dimenziju, pa joj se na...
Općina Stari Grad sanirat će krov kuće izgorjele u... U sarajevskom naselju Vratnik prije dva dana je izgorjela kuća, a vijest o tragediji koja je potresla jednu vratničku porodicu brzo se proširila ne sa...
MUP RS odbija svoj operativni centar uvezati sa ce... Potpisan je dokument o uspostavi zajedničke radio veze između deset policijskih agencija u BiH, među kojima su SIPA, GP BiH, Direkcija za koordinaciju...
Kojović: Deklaracija o Hrvatima je direktno uplita... Predložena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja politički i diplomatski neprihvatljiv čin, poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše str...