Panika u Imotskoj krajini: Počela nestajati rijeka nakon jakog zemljotresa

28
Foto: index.hr

Imotsku krajinu je sinoć potresao jak zemljotres, a od jutros su stanovnici ovog graića u panici – počeo je opadati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98 posto stanovništva ovog dijela Hrvatske.

Kako piše Radio Imotski,  nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije potresa, a već oko devet sati bio je cijeli metar niži.

Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači.

Isti slučaj zabilježen je 24. maja 2004. godine, kada se nakonzemljotresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Na sreću, ubrzo se vratila. Ali, ovog puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Na glavnom izborištu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulirana opskrba vode građana Imotske krajine. Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je smanjen u njenom središnjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima.

08.09.2018., Prolozac- Stanovnike Imotske krajine sokirane nakon sinocnjeg potresa jutros je iznenadilo i presusivanje izvora rijeke Vrljike od koje se cijela krajina opskrbljuje pitkom vodom.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

Vezani članci

IZVJEŠTAJ O ZAPADANOM BALKANU Minhenska konferenc... Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. g...
“Kolinda je obećala Vučiću da više neće kori... Na upit RTL-ove novinarke Damire Gregoret smatra li i dalje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaro...
Crna Gora: Novčane kazne za nepoštovanje grba, zas... Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas  usvojio izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu dr...
Novi bilans stravične saobraćajne nesreće: U Maked... Još je jedan putnik preminuo nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj povrijeđenih je veći od 30. ...