Papa Franjo: Abortus je nalik na angažovanje plaćenog ubice

10

Žene koje obave abortus “poput su ljudi koji angažuju plaćene ubice da rješavaju probleme”, poručio je u srijedu papa Franjo vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra.

– Kako čin koji uništava život u nastajanju, nevin i bespomoćan, može biti terapeutski, civiliziran ili jednostavno human? – izjavio je Franjo u svom sedmičnom obraćanju javnosti.

– Pitam vas: je li ispravno ugasiti ljudski život kako biste riješili problem? – upitao je Papa. Dok su vjernici uzvikivali “ne”, Papa je zaključio: “To je kao da angažujete plaćenog ubicu da riješi problem”.

Iako se u javnosti smatra znatno liberalnijim od svojih prethodnika, Franjo nije promijenio stav Crkve prema planiranju porodice i seksu.

Njegovi komentari o usijanim temama ipak su rijetki i on tvrdi da bi se Crkva manje trebala posvećivati provođenju doktrine a više na prilaženju onima koji su se udaljili od nje i koji su u potrebi.

U aprilu je čelnik 1,3 milijarde katolika u svijetu izjavio da pomaganje siromašnima i obespravljenima treba biti značajno kao i borba protiv abortusa, prenosi Hayat.

Vezani članci

Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursk... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u gradu Samsunu da kad god je njegova zemlja ostvarila napredak ili krenula u ostva...
Francuska: Hiljade “žutih prsluka“ ponovo protestu... Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom se...
U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...