8.9 C
Sarajevo
Srijeda, 28. Oktobra 2020
Naslovnica BiH Vijesti Papa Franjo poslao donaciju za migrante u BiH

Papa Franjo poslao donaciju za migrante u BiH

21

Povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji se obilježava 27. rujna, papa Franjo je odlučio preko Apostolske nuncijature u BiH uputiti konkretni znak podrške i bliskosti migrantima koji trenutno žive u nekoliko kampova u BiH te djelatnicima koji se brinu o njima.

U saopćenju za javnost iz Apostolske nuncijature u Sarajevu se napominje kako je tokom 2019. kroz BiH prošlo oko 30.000 osoba te da je u međuvremenu “balkanska ruta” preko BiH postala glavna dionica za migrante prije ulaska u Europsku uniju.

– Papa će svojom donacijom podržati uspostavu dviju službi za prihvat i koordinaciju aktivnosti u tranzicijskim centrima Ušivak kod Sarajeva i Sedra kod Bihaća, gdje su smještene porodice i maloljetnici bez pratnje – stoji u saopćenju u kojemu se napominje da će donacija omogućiti dobavljanje odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane.

Raspodjela pomoći povjerena je katoličkim humanitarnim organizacijama koje djeluju na terenu: Caritasu BiH, Talijanskom Caritasu, Ipsia-Acliu te Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II, objavio je portal nedjelja.ba.