Parlamentarci pisali predsjedniku Evropskog parlamenta: Janez Janša vrijeđa sjećanja na žrtve

22

Slovenski europarlamentarci Klemen Grošelj i Irena Joveva iz Liste Marjana Šarca pisali su predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju upozorivši da je premijer Slovenije Janez Janša svojim tvitom uvrijedio sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Europarlamentarci su u svom pismu naznačili da 11. juli simbolizira mračni ponor balkanskih ratova i najmračniji čas u modernoj evropskoj historiji, upozorivši da je slovenski premijer Janez Janša iskoristio taj datum da napiše kako se tragedija u Srebrenici ne bi dogodila da je komunistička ideologija eliminirana s područja bivše Jugoslavije.

Nekoliko sati kasnije tvitnuo je da “srebreničkog masakra ne bi bilo da su Ujedinjene nacije osudile komunistički genocid kao što su osudile holokaust”, te da je “doktrina Jugoslavenske narodne armije da neprijatelj mora biti fizički uništen ponovo zaživjela pri raspadu Jugoslavije”.

“Smatramo da su takve izjave, u potpunom nepoštovanju historijskih činjenica, pogrešno tumačenje tragedije koja se dogodila u Srebrenici i sramotna politička manipulacija koja vrijeđa sjećanje na hiljade muškaraca, žena i djece koji su ubijeni u jednom od najtragičnijih događaja u novijoj evropskoj istoriji”, stoji u pismu europarlamentaraca Grošelja i Joveve.

Napomenuli su kako je nesporno da se sva slična zvjerstva moraju osuditi na najbolji mogući način, ali da su nepodnošljive zloupotrebe historijskih činjenica.

“Zloupotreba i politizacija srebreničkog genocida u ideološke svrhe slovenskog premijera Janše samo su vrh ledenog brijega šireg i krajnje zabrinjavajućeg trenda historijskog revizionizma i relativizma koji je izazvao alarmantan rast krajnje desnih i populističkih snaga širom Europske unije”, navodi se u pismu.

Upozoravaju da to nažalost postaje norma u Sloveniji i drugim dijelovima Evropske unije i da se brzo širi po cijeloj Evropi.

“Pozivamo vas, časni gospodine predsjedniče, da preduzmete potrebnu političku inicijativu i pokrenete ozbiljnu političku raspravu o ovom pitanju u cijeloj EU. Kao što započinjemo rasprave o budućnosti Evrope, priznavanje i poštivanje povijesne tačnosti mora biti jedno od njenih presudnih stubova”, zaključeno je u pismu europarlamentaraca Grošelja i Joveve.

Izvor: Klix/Index.ba