Perica Stanić postao savjetnik Darka Ćuluma, novog favorita za direktora SIPA-e

68

Đuro Knežević do izbora novog direktora Države agencije za istrage i zaštitu obavljat će funkciju vršitelja dužnosti prvog čovjeka SIPA-e. Odlukom Vijeća ministara BiH dužnosti je razriješen Perica Stanić kojem je istekao mandat.

Stanić, iako najbolji kandidat za novi mandat na ovoj funkciji, nakon što je predao dužnost u SIPA-i vratio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, odakle je i raspoređen na čelno mjesto SIPA-e. Perica Stanić će u narednom periodu obavljati funkciju savjetnika direktora Policije RS-a.

Stanić će savjetovati Darka Ćuluma, aktuelnog direktora entitetske policijske agencije, koji je također bio jedan od četiri kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu i završio kao drugorangirani po broju bodova na konkursu za SIPA-u.

Imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom (SNSD) može se očekivati da će novi ministar sigurnosti BiH promijeniti prijedlog aktuelnog ministra Dragana Mektića (SDS) i umjesto Perice Stanića novim ministrima predložiti drugog kandidata, a kako saznajemo borba će se voditi između Darka Ćuluma i Žarka Lakete.

Nezvanično, mnogo izglednije šanse ima Darko Ćulum uz prešutnu podršku vladajućeg SNSD-a.

Iako nije isključeno i da novi ministar sigurnosti BiH predloži dojučerašnjeg direktora SIPA-e Pericu Stanića, ako se u obzir uzme konstalacija snaga u novom Vijeću ministara i kadrovska križaljka, te zakulisne radnje i preslagivanje na političkoj sceni, mnogo izglednije šanse ima Darko Ćulum.

Treba dodati da je novi v.d. direktora Đuro Knežević do sada obnašao dužnost zamjenika direktora SIPA-e, a na poziciju vršitelja dužnosti direktora. Bh. mediji su u više navrata isticali kako je Knežević funkcioner blizak HDZ-u BiH, a magazin Žurnal je izvjestio i o navodnoj umješanosti Kneževića u kriminalne radnje tokom 1993. godine kada je kao granični policajac dozvoljavao šverc robe.

Kao što je Klix.ba u nekoliko navrata pisao ispostavilo se tačnim da će novi direktori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine bit izabrani tek nakon konstituisanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

U izboru novog direktora OSA-e situacija je i komplikovanija te je velika vjerovatnoća da će Osman Mehmedagić, iako mu je istekao mandat, do kraja rada nove vlasti obavljati funkciju vršitelja dužnosti direktora.