Pero Radović tužio Bosnu i Hercegovinu: Neosnovano hapšenje za zločine u Rogatici

108

Pero Radović, koji je pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Rogatice, tužio je BiH zbog neosnovanog hapšenja, boravka u pritvoru, mjera zabrane, suspezije s posla i izgubljene zarade.

Radovićev advokat Petko Pavlović uložio je dokaze među kojima su i prvostepena i drugostepena oslobađajuća presuda, zapisnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o hapšenju, rješenje o određivanju mjera zabrane, te tekstovi iz medija koji su izvještavali o postupku koji se vodio protiv njegovog klijenta.

Pavlović je uložio i rješenje o Radovićevom zasnivanju radnog odnosa u “Poštama Srpske”, te radnu knjižicu, rješenje o udaljavanju s rada te rješenje o ukidanju suspenzije.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH prigovorila je da dokazi koji je odnose na Radovićev angažaman u “Poštama Srpske” nisu ovjereni. Pavlović je kazao da će Sudu BiH dostaviti ovjerene kopije ovih dokumenata, piše detektor.ba.

Nakon izvođenja materijalnih dokaza, konstatovano je da su dostavljeni nalazi i mišljenja vještaka neuropshijatrijske i ekonomske struke, ali vještaci na ovoj raspravi nisu usmeno iznosili svoje nalaze.

Radović je u maju 2017. godine pravosnažno oslobođen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još sedam osoba, u rogatičkom selu Karačići učestovao u strijeljanju i paljenju 20 Bošnjaka.

Zajedno s njim za taj zločin oslobođeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Ilija i Miloš Vukašinović.

Rasprava je odložena za 13. mart, kada će biti iznesena visina tužbenog zahtjeva, te iznesene završne riječi.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...