Peticiju kojom se od Inzka traži da zabrani negiranje genocida potpisalo više od 10.000 ljudi

49

Peticiju koju su Majke Srebrenice pokrenule prema visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, a kojom traže donošenje Zakona o zabrani negirana genocida i poništenje odlikovanja ratnih zločinaca u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska potpisalo je više od 10.000 ljudi.

Majke Srebrenice zatražile su od visokog predstavnika da donese Zakon o zabrani glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca te poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS-a o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima.Link peticije možete naći OVDJE.

Pozvale su građane Bosne i Hercegovine i prijatelje širom svijeta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gdje u svijetu.

U oktobru 2016. godine predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović dodijelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Riječ je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih nacija zvanično dodjeljuje odlikovanje osobama koje su pred Međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin – genocid.

Kampanja negiranja genocida ovim činom se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida.

Prema Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju te da intervenira u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U zvaničnim reakcijama i izvještajima pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Izvor: Klix/Index.ba