-1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30. Novembra 2020
Naslovnica BiH Plaća još nema, radnici protestovali: Kada će biti deblokiran račun GRAS-a

Plaća još nema, radnici protestovali: Kada će biti deblokiran račun GRAS-a

31

Radnici GRAS-a jutros su protestovali zbog problema u ovom preduzeću i zbog činjenice da još nisu dobili augustovske plaće.

Na ovaj način željeli su skrenuti pažnju nadležnim da se ubrza proces deblokade računa, a da bi primili plaću, registrovali vozila, kupili plin…

Advokat Elmin Plećan, koji zajedno sa bratom Asifom zastupa najveći broj radnika GRAS-a koji su tužili firmu po kolektivnom ugovoru, pojasnio je za Faktor dokle se stiglo sa deblokadom računa GRAS-a.

– Nije to tako jednostavan proces. Do sada je sud završio 120 zahtjeva od ukupno 402. Da bi banka deblokirala račun, sud mora dostaviti pojedinačne odluke po našim zahtjevima. Tek tada će moći biti uplaćene plaće radnicima GRAS-a. Nadamo se da će to biti u što kraćem vremenskom roku za 2-3 dana. Sud mora organizovati određeni broj sudija i daktilografa da ubrzano rade. Sve ostalo je pripremljeno. Jučer sam dobio informaciju da je GRAS uplatio 5 miliona konvertibilnih maraka za tužbe radnika, ali one još nisu uplaćene na račun – kaže advokat Elmin Plećan.