Plato kod Pozorišta mladih više nije parking, uskoro uređenje u pozorišni trg

22

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na uređenju trga ispred Pozorišta mladih – budućeg Trga kulture Jurislav Korenić na kome se do sada nalazio parking. Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je početkom augusta ove godine izdalo rješenje o ukidanju javnog parking prostora i vraćanje u posjed Općini Centar, koja je vlasnik zemljišta s ciljem privođenja krajnjoj namjeni.

Nakon provođenja ove procedure koja je podrazumijevala da Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“, koje upravlja ovim parkingom u Kulovića ulici, ukloni naplatnu kućicu, rampe, žardinjere i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, nadležna općinska Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje će pokrenuti proceduru uređenja ovog prostora kao pozorišnog trga.

S obzirom da je 17. augusta 2018. godine KJKP „Rad“ napustio predmetnu lokaciju Općina Centar je preuzela parking i ogradila prostor kao pripremu za daljnje aktivnosti na njegovom uređenju.

Idejno rješenje novog izgleda trga koji će biti pješačka zona bez automobila je uradio student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjek grafički dizajn Ahmet Prošić. Njegov rad je izabran među četiri idejna rješenja koje su ponudili studenti ovog i Arhitektonskog fakulteta. Prezentacija njihovih veoma interesantnih i inovativnih radova koji su inspirisani teatarskom umjetnošću je održana u Općini Centar krajem aprila ove godine.

Kako je objasnio autor Prošić, koncept i ideja njegovog rada pod nazivom Via vitae (latinski „put života“) su zasnovani na simbolici drveta, a insiprisano je asocijacijom pozorišta sa frazom „daske koje život znače“. Ispred Pozorišta mladih iscrtane su bijele trake koje prate formu godova na drvetu.

Okolni prostor će biti upotpunjen klupama koje također svojim izgledom prate putanju kretanja godova, dok bi sam prostor unutar trga pružao mnoge mogućnosti, od mjesta za igru i druženje, do mjesta za umjetničke performanse ili neke druge vidove zabave i edukacije.

Vezani članci

SNSD: Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg... Zoran Tegeltija biće kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odlučio je danas Izvršni komitet ove stranke, javlja An...
Plješevica: GSS FBiH pronašao grupu od 20 migranta... Gorska služba spašavanja Federacije BiH i dalje traga za migrantima koji su se izgubili na području planine Plješevice, ali su nam potvrdili da su jed...
Timovi GSS FBiH tragaju za nestalim migrantima na ... Timovi Gorske službe spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) u Bihaću od sinoć provode akciju traženja nakon što su primili poziv da se g...
Nekoliko hiljada ljudi na dženazi: Krajina se opro... U Cazinu ispred džamije Brezova kosa danas je klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenoj djeci, sedmogodišnjem Ahmiru, petogodišnjoj Neili i dvogodišnj...