Po Miloševićevom scenariju: Vučić priprema kontramiting na dan posjete Putina

111

Srpska napredna stranka uveliko priprema miting koji će se održati u Beogradu 17. januara, na dan posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, kaže za Danas nezvanično više izvora s političke scene Srbije.

Prema saznanjima beogradskog lista Danas, opštinskim odborima SNS širom Srbije iz centrale stranke poslate su „kvote“, pa je, recimo, niškim naprednjacima naređeno da u glavni grad na taj skup dovedu oko 3.000 ljudi, a kragujevačkim 2.500.

„Planirano je da miting bude održan na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a da kolona do Hrama krene od Trga republike. Očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa iz mnogih dijelova Srbije. Ta vozila će uglavnom biti parkirana ispred Sava centra. Razmatra se mogućnost da kolone koje budu dolazile iz Vojvodine, zajedno sa odborima SNS iz Zemuna i Novog Beograda, krenu od Sava centra, kako bi u potpunosti ispunile Brankov most. Sve to bi se snimalo dronovima, za kasniju upotrebu u marketinške svrhe“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Izvori našeg lista ističu da glavni cilj organizovanja mitinga nije iskazivanje gostoprimstva ruskom predsjedniku, već namjera predsjednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića da „zada kontraudar opoziciji. U tom kontekstu, podsjećaju da je opozicija najavila da će održati demonstracije dan ranije, 16. januara, na godišnjicu ubistva jednog od lidera Srba na Kosovu Olivera Ivanovića, kao i da se nastavljaju opozicioni protesti subotom u Beogradu i još nekim gradovima.

„Aleksandar Vučić želi da pokaže snagu naprednjaka, poput pokojnog predsjednika Srbije i Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, koji je organizovao kontramiting u Beogradu decembra 1996, tokom studentskih demonstracija“, naglašavaju sagovornici s političke scene Srbije.

Pojedini izvori tvrde i da je „gotovo sigurno“ da će Putin i Vučić tokom boravka predsjednika Rusije u Srbiji zajedno obići sremsko selo Banstol, čiji mještani grade crkvu u narodu poznatu kao „Putinova crkva“. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ako posjeta dvojice predsjednika bude sprovedena u djelo, njih u Banstolu ne bi dočekali naprednjaci iz cijele Srbije, „već predstavnici vojvođanskih odbora SNS“.

„Opozicionari nemaju plan“

U intervjuu za Fajnenšel tajms predsednik Srbije odbacio je pritužbe opozicije da RTS ne daje dovoljno vremena i prostora opoziciji.

„Imaju vrijeme na RTS kao što niko nije imao u prethodnom periodu. Prisutni su, ne znam, ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom. Ako govorimo o velikim TV emisijama, uvijek su tu. Ne znam šta oni hoće. Kad god organizuju protest, ima više izvještaja o tome na RTS-u nego o nama“, rekao je Vučić, dodajući da je problem što se „oni uvek žale na medije“.

On je oce+ijenio da lideri opozicije „nisu u stanju da prihvate realnost“.

„Oni nemaju plan, za njih je jedino važno da me nazovu izdajnikom i da sve ostane isto. Ali, nije me briga za to“, dodao je.

Vučić je, također, izrazio uvjerenje, „da samo dogovor sa Kosovom može donijeti trajan mir regionu koji i dalje trpi posljedice ratova i raspada bivše Jugoslavije“.

„Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt – on nikada nije zamrznut jer se u nekom trenutku otopi… A kad se to dogodi to je katastrofa za sve“, naveo je Vučić.