Počeli EU izbori u Hrvatskoj

27

Danas se održavaju izbori za Europski parlament u 21 državi Europske unije: Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i u Mađarskoj, dok su ostale države članice izbore održale nekoliko dana ranije.

Hrvatska treći put bira zastupnike za Europski parlament te će hrvatski birači glasati od 7 do 19 sati.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon 23 sata, a o potpunim rezultatima izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne na konferenciji za novinare. Izborna šutnja traje danas do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete.

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata s 33 liste, od kojih su dvije neovisne, a ostale su liste stranaka i koalicija. Od 12 izabranih, 11 će zastupnika odmah nakon izbora u Bruxelles, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU-a. Pravo biranja imaju građani koji su napunili 18 godina, a glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Otvorena su i birališta u BiH, njih 41, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo.

Pravo glasa na izborima ima 3 milijuna i 832 tisuće birača. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijona i 677 tisuća, a bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH objavio je index.hr.