Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti: Mučili, zlostavljali, premlaćivali i ubijali kod Teslića

43

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, zv. “Kuzmo”, rođenog 1955. godine u Tesliću, Predraga Markočevića, rođenog 1957. u Tesliću i Marinka Đukića, rođenog 1964. u Tesliću.

Trojica optuženih u svojstvu rukovodnog kadra SJB Teslić, a optuženi Dušan Kuzmanović je bio i član Kriznog štaba, terete se za zločine počinjene nad više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića 1992. godine.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića i okoline, kao pripadnici rukovodnih policijskih struktura SJB Teslić i Kriznog štaba, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, piše Oslobođenje.

Optuženi se terete da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava Stanice javne bezbjednosti Teslić, koji su zajedno sa pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i VRS Teslić, vršili napade i progone stanovništva u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji napadi i kasnija nezakonita zatočenja su rezultirali mučenjem, zlostavljanjem, premlaćivanjem i ubistvima više desetina žrtava sa područja Teslića i okoline, od kojih su neke žrtve pronađene i ekshumirane, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete za krivična djela zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.