Podrška Općine Centar Sarajevo projektima od značaja za Prvu gimnaziju

7

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je sarajevsku Prvu gimnaziju. Tom prilikom je ozvaničeno postavljanje nove ploče na objekat škole koji je od kulturno-historijske važnosti za Sarajevo i državu BiH.

Na novoj ploči, osim podataka o historijatu škole i značaju ove visokoškolske ustanove, koja je ove godine proslavila 140 godina postojanja, također je navedeno da su nekadašnji učenici bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

– Na ovaj način smo željeli ispraviti neku vrstu nepravde, jer je naš predsjednik Alija Izetbegović bio neopravdano izostavljen sa natpisa na prethodnoj ploči i suština je da smo ovim činom ispravili tu grešku – objasnio je Ajnadžić razloge ponovnog postavljanja ploče.

Ajnadžićje potpisao i uručio direktorici Prve gimnazije Lejli Tuzlak zaključak o isplati 3.845 KM iz budžeta Općine Centar za obnovu školskog muzeja.  

Tuzlak je kazala da će donirana sredstva iskoristiti za retuširanje fotografija i njihov DTP dizajn i printanje njihovih sigurnosnih kopija, jer se radi o dokumentima starim više od 100 godina, a koji su nažalost zbog vlage oštećeni. Za odobrena sredstva će također napraviti devet novih panoa kako bi dopunili postojeću muzejsku postavku.

Tokom posjete razgovarano je i o zahtjevu kojeg su u aprilu ove godine tri školske ustanove iz Gimnazijske ulice – Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i Prva gimnazija uputili na više adresa da se zabrani saobraćaj motornih vozila u ovoj ulici prvenstveno zbog sigurnosnih razloga.

Ajnadžić je kazao da mu se sviđa ta ideja i da će podržati njenu realizaciju, te je dodao da osim zabrane saobraćaja u Gimnazijskoj ulici treba postaviti parkovske klupe i dodatno obogatiti sadržaj ulice poput „Biblioteke na otvorenom“, u čemu će također pomoći i ideje bivših i sadašnjih učenika Prve gimnazije.