Podži uslovna kazna za zloupotrebe u Gorskoj službi spašavanja

156

Općinski sud u Sarajevu je izrekao uvjetnu kaznu od jedne i po godine bivšem načelniku Gorske službe spašavanja (GSS) Adnanu Podži zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata, javlja BIRN.

Podžo je proglašen krivim da je tokom 2009. godine preuzeo donirano vozilo marke Mercedes PUCH, čija je vrijednost bila 19.600 maraka, te ga krivotvorenim dokumentima preveo na sebe a kasnije i prodao Tariku Učumbarliću.

“Sud izriče jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu i šest mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini slično krivično djelo”, kazala je sutkinja Sanja Ljuboje.

Sutkinja Ljuboje je kazala da je prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev GSS-a u iznosu od 19.600 maraka i Podžo je dužan uplatiti taj iznos, inače će Sud opozvati uvjetnu presudu.

“Sud je cijenio da je u pitanju jednokratna radnja od prije devet godina, te da je optuženi otac troje djece i funkcionalni član društva, te će upotrijebiti uvjetnu osudu”, kazala je Ljuboje i dodala da je Podžo dužan platiti i troškove postupka u iznosu od 750 maraka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vezani članci

GSS: Uspješno okončana potraga za nestalim mladiće... Služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite pronašla je mladića koji je jučer u popodnevnim satima nestao na lokalitetu Gaj na području Trnova...
Spasioci došli do mladića koji je tražio pomoć: Ev... Spasioci Gorske službe spašavanja Sarajevo (GSS Sarajevo) došli su do skijaša koji je zatražio pomoć na planini Igman, i u toku je njegova evakuacija,...
GSS Sarajevo: U toku akcija spašavanja skijaša na ... Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo (GSS Sarajevo) nalaze se u akciji spašavanja skijaša na planini Igman, javila je N1. Pripadnici GSS Sara...