Pokušaj bjekstva iz zatvora u Brazilu, poginula 21 osoba

74

U pokušaju masovnog bjekstva iz zatvora na sjeveru Brazila poginula je najmanje 21 osoba u razmjeni vatre s policijom, saopštio je Sekretarijat za javnu bezbjednost brazilske države Para.

Pokušaj bjekstva je podržala dobro naoružana grupa spolja i prema prvim informacijama zatvorenici su takođe imali oružje u zatvoru, koji se nalazi kod Belema u državi Para, dodao je isti izvor.

Grupa saučesnika pokušala je eksplozivom da sruši jedan zid zatvorskog kompleska Santa Izabel, navodi se u saopštenju. Poslije toga je uslijedila razmjena vatre između policije i zatvorenika i njihovih saučesnika.

Među mrtvima su 20 zatvorenika ili njihovih spoljnih saučesnika i jedan čuvar. Pet čuvara je ranjeno, a jedan od njih teško.

 Vlasti su tokom noći sproveli prebrojavanje zatvorenika da utvrde da li su neki uspjeli da pobjegnu.

U zatvoru je zaplijenjeno oružje gdje su specijalne policijske snage poslate kao pojačanje.

U brazislikm zatvorima često izbija nasilje posebno tokom pokušaja bjekstva ili pobune zbog oružanih sukoba među članovima bandi koji nastavljaju da upravljaju svojim operacijama i iz zatvorskih ćelija.

Brazil ima više od 726.000 zatvorenika, što je među najvećim zatvorskim populacijama na svijetu. Mnogi zatvori su u očajnom stanju.

Prošle godine je u Brazilu u sukobima bandi u zatvorima ubijeno najmanje 125 osoba, prenela je agencija AP.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...