Polako se “zakuhava” na terenu: Salkiću se izmiče fotelja potpredsjednika RS, Duraković računa na pobjedu

440

I dok se već sada za poziciju predsjednika RS znaju dva kandidata (Željka Cvijanović i Vukota Govedarica) između kojih će se voditi najžešća borba, te za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda ( Josip Jerković i Jozo Barišić), za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda poptuno je neizvjesna utrka.

Ramiz Salkić, aktuelni potpredsjednik RS ponovo je kandidat za ovu funkciju, ali ovoga puta iza sebe ima samo SDA, za razliku od izbora 2014. godine kada je bio zajednički kandidat Koalicije Domovina (SDA, SBB, DF, Stranka za BiH, HSP, te još neke stranke). Obzirom da je sada “usamljen” Salkiću bi se vrlo lako mogla izmaći potpredsjednička fotelja.

Lider Pokreta “Odgovor” i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković također želi pobijediti i biti potpredsjednik RS.

Kao kandidati su spominjani i Jusuf Arifagić (NBL), Sadik Ahmetović (NB), te Admir Čavka (SBB), ali još uvijek nema zvaničnih potvrda.

U RS žive Ćamil Duraković, Jusuf Arifagić i Admir Čavka, dok Ramiz Salkić i Sadik Ahmetović žive u Tuzli, ali su mjesto prebivališta prijavili u Bratuncu odnosno Srebrenici.

Na izborima 2014. godine kada je iza njega stajala Koalicija Domovina, Ramiz Salkić je osvojio 24.294. glasa, Sejfudin Tokić (A-SDA) 11.312 glasova, Enes Suljkanović (SDP) 6.809 glasova, Amir Horić (BPS) 2.216 glasova.

Još tri kandidata su te godine bila u utrci za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda, a osvojili su zajedno manje od 2.000 glasova.

(E.L.)

Vezani članci

RADOVANOVIĆ OTKRIO PAKLENI PLAN: Članovi grupe ... Bivši policijski inspektor, bloger i član grupa "Pravda za Davida" u Anketnom odboru NSRS Borislav Radovanović uhapšen je prije dva dana. Razlog tome ...
SVE KANDIDATSKE LISTE Evo za koga možete glasati ... Centralna izborna komisija završila je ovjeru kandidatskih listi za sve nivoe zakonodavne vlasti, za oktobarske Opće izbore. Građani će 7. oktobra im...
” Izbora neće biti! Ispuniću, to sam na grob... Mirno okupljanje građana „Pravda za Davida“ održano je 112. dan zaredom na trgu Krajine u Banja Luci. Porodica i građani i dalje traže istinu i detalj...
Danas žrijebanje: Utvrđivanje redoslijeda političk... Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas u Centru za edukaciju u Sarajevu organizira žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subj...