Polako se “zakuhava” na terenu: Salkiću se izmiče fotelja potpredsjednika RS, Duraković računa na pobjedu

395

I dok se već sada za poziciju predsjednika RS znaju dva kandidata (Željka Cvijanović i Vukota Govedarica) između kojih će se voditi najžešća borba, te za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda ( Josip Jerković i Jozo Barišić), za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda poptuno je neizvjesna utrka.

Ramiz Salkić, aktuelni potpredsjednik RS ponovo je kandidat za ovu funkciju, ali ovoga puta iza sebe ima samo SDA, za razliku od izbora 2014. godine kada je bio zajednički kandidat Koalicije Domovina (SDA, SBB, DF, Stranka za BiH, HSP, te još neke stranke). Obzirom da je sada “usamljen” Salkiću bi se vrlo lako mogla izmaći potpredsjednička fotelja.

Lider Pokreta “Odgovor” i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković također želi pobijediti i biti potpredsjednik RS.

Kao kandidati su spominjani i Jusuf Arifagić (NBL), Sadik Ahmetović (NB), te Admir Čavka (SBB), ali još uvijek nema zvaničnih potvrda.

U RS žive Ćamil Duraković, Jusuf Arifagić i Admir Čavka, dok Ramiz Salkić i Sadik Ahmetović žive u Tuzli, ali su mjesto prebivališta prijavili u Bratuncu odnosno Srebrenici.

Na izborima 2014. godine kada je iza njega stajala Koalicija Domovina, Ramiz Salkić je osvojio 24.294. glasa, Sejfudin Tokić (A-SDA) 11.312 glasova, Enes Suljkanović (SDP) 6.809 glasova, Amir Horić (BPS) 2.216 glasova.

Još tri kandidata su te godine bila u utrci za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda, a osvojili su zajedno manje od 2.000 glasova.

(E.L.)

Vezani članci

VIDEO Četvero mrtvih u sukobu u izbornoj kampanji... Turska policija uhapsila je 19 osoba, među kojima i kandidata glavne prokurdske stranke HDP (Demokratske narodne stranke), nakon krvavih sukoba tokom ...
PRVA ISTRAŽIVANJA U RS Dodik vodi ispred Ivanića ... Prva istraživanja javnog mnijenja u Republici Srpskoj, pokazala su ono što je i laicima odavno bilo jasno. Opozicija, koja je posljednje četiri godin...
Britanske trupe dolaze u BiH da spriječe miješanje... Velika Britanija će poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU i NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi spriječili rusko miješanje u o...
Ususret općim izborima u BiH: Prijavljen rekordan ... Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predat je rekordni broj prijava za ovjeru učešća političkih subjekata na općim izborima 2018. godine,...