Policija spriječila ulazak boraca u zgradu Parlamenta FBiH, evakuisani zastupnici

189

Demobilisani borci Armije Bosne i Hercegovine i HVO-a i dalje su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH i traže da Predstavnički dom raspravlja o njihovim zahtjevima.

Reporter N1 televizije  javlja da je nekoliko predstavnika ove populacije ušlo u zgradu, gdje su 20-ak minuta razgovarali sa predstavnicima Federalne uprave policije.

Nakon što je obavljen razgovor, predstavnici demobilisanih boraca su napustili zgradu. Obezbjeđenje ne dozvoljava kretanje kod ulaza u zgradu, već sve prisutne usmjerava ispred sale za sjednice u prizemlju. Došlo je i do žučne rasprave između obezbjeđenja i predsjednika Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženana Džonlagića i poslanika ove stranke Mahira Mesalića kojem nisu dozvolili da se popne na sprat, nakon čega su se vratili ispred sale.

Na naše pitanje jednom od članova obezbjeđenja, zašto nam ograničavaju kretanje kada je sve mirno, dobili smo odgovor: “Tenzija je velika, molim Vas udaljite se.” U ovim trenucima zasjeda kolegijum Predstavničkog doma, s obzirom na to da planirana vanredna sjednica nije ni počela.

Reporter N1 televizije javio je da su demobilisani borci tražili prijem kod predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića, ali on je to odbio. Borci su pokušali ući u zgradu, ali ih je policija spriječila.

Nakon toga, pripadnici policijskih snaga započeli su evakuaciju uposlenika ove institucije na sporedne izlaze. Evakuisani su i zastupnici, a u zgradi su ostali samo zastupnici DF-a i A-SDA.

Podsjećamo, grupa od blizu stotinu demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a, stigli su danas ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Borci traže da Parlament započne raspravu o njihovim zahtjevima i poručuju da se neće skloniti sa platoa.

Vezani članci

Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...
Služba za poslove sa strancima među migrantima pro... Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u I...