Poljska: Varšava ima pravo na ratnu odštetu od Njemačke oko 850 milijardi dolara

54
Foto: YT

Varšava ima pravo tražiti odštetu od Njemačke koja bi mogla iznositi 850 milijardi dolara za uništenu imovinu i ubijene tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je u petak poljski političar zadužen za pitanja ratne odštete.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) oživjela je pitanje ratne odštete u vrijeme dok je izraelski političari optužuju da pokušava zataškati ulogu Poljaka u njemačkim ratnim zločinima protiv židova za vrijeme rata.

Njemački pravni stručnjaci izjavili su prošle godine da Varšava nema pravo tražiti ratnu odštetu, prenosi index.hr.

Poljska vlada ipak nije uputila izravan zahtjev Njemačkoj, ali to bi pitanje moglo dovesti do napetosti između dvije vlade Europske unije, kažu analitičari.

Njemačka je najveći poljski trgovinski partner, a Poljska je najveći primatelj sredstava iz europskih fondova.

“Govorimo o vrlo velikim, ali opravdanim iznosima za ratne zločine, za uništene gradove, izgubljeni demografski potencijal naše zemlje”, rekao je Arkadiusz Mularczyk, čelnik parlamentarnog odbora za  reparaciju, za Polsat News.

Mularczyk je kazao da bi ratna odšteta od Njemačke mogla doseći 850 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao biti revidiran nakon što se naprave nove procjene kasnije ove godine.

Zastupnik PiS-a rekao je da Poljska nikada nije dobila ratnu odštetu od Njemačke. Nacistička Njemačka zajedno sa Sovjetskim Savezom napala je i okupirala Poljsku 1939. Nacisti su ubili više od 3,2 miliona Jevreja koji su živjeli u Poljskoj.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...