Ponovo aktivno klizište u Vogošći: Stanje alarmantno, potrebno iseliti tri porodice

133

Klizište u vogošćanskom naselju Svrake ponovo je aktivirano, dvije godine nakon strašnog klizišta koje je ugrozilo građane, te će zbog pomjeranja tla tri porodice biti hitno izmještene.

Riječ je o velikom problemu, smatraju stručnjaci, koji je uzrokovan brojnim nepravilnostima na ovom lokalitetu, zbog čega je situacija alarmantna za sve građane. To ističe i Fuad Babić, ekspert za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je prošle sedmice boravio naj ovom lokalitetu.

“To je jedno 200 metara od onog groznog klizišta koje je aktivirano 2014. godine i generalno cijela ta padina je ugrožena kojekakvim nekvalitetnim materijalima, bespravnom gradnjom, rovovima iz rata. Godine svoje učine i tu je nastalo klizište, koje je ugrozilo građane. Situacija je približavajuća, a na dubini od 4 metra nismo mogli ništa da izmjerimo jer su naši instrumenti bukvalno smaknuti, što znači da je klizna ploha izuzetno duboko. Situacija za građane je alarmantna, tri porodice moraju biti iseljene, a važno je napomenuti da su svi objekti bespravno izgrađeni”, kazao je Babić za Radiosarajevo.ba.

Klizište su obišli i brojni drugi predstavnici lokalne vlasti, koji su ustanovili da je situacija veoma teška, ali da je potrebno uključivanje brojnih nivoa vlasti kako bi se krenulo u njeno rješavanje. Iz Službe za Civilnu zaštitu Općine Vogošća ističu kako su u toku pojačane aktivnosti na monitoringu stanja klizišta u ovom naselju, te da je provedeno već niz preventivnih mjera i radnji.

“Poslije dojave građana da je došlo do pucanja zidova i pojave pukotina na kući Jasmine Šečić civilna zaštita Općine Vogošća odmah je kontaktirala stručnjake, koji su dali svoje mišljenje. Također, kontaktirana je i firma Winner Project iz Sarajeva, koja je zadužena za monitoring. Nakonj svega toga, napravljen je izvještaj o stanju na ovom lokalitetu, te je detaljno pojašnjeno da je situacija teška”, dodali su iz Službe civilne zaštite Općine Vogošća.

Navedeno je kako je potrebno izvršiti šest aktivnosti, kako bi se saniralo ovo klizište, a riječ je o tome da je potrebno izvršiti nova mjerenja, kako bismo doznali intenzitet pomijeranja, zatim dislocirati porodice kod svoje najbliže familije, piše radiosarajevo.

Vezani članci

Novi detalji o (Ne)zavisnom odboru i političarima ... Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju donio konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije Kantona Sarajevo Mevludina Halilo...
Divović tužio Konakovića zbog klevete: Nanio je št... Član Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Alen Divović podnio je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv Elmedina Konakovića, predsjed...
Majke su spremne učiniti sve: Šta bi naša djeca be... Piše: Aida HRNJIĆ  Odem jučer sa djetetom u našu sarajevsku Pionirsku dolinu. Dan prekrasan, sunčan, lagan, miriše na radost. Prilazim na ulaz da kup...
IMOVINSKI KARTONI Ovo je imovina najvećih rivala u... Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i zastupnik SDA Aljoša Čampara unose posebnu dinamiku u zasjedanja kantonalne zakonodavne vlasti. Gotov...