Poruka tuzlanske boračke organizacije: Nikšića proglasiti personom non grata, sve stranke da uđu u vlast

66
Foto: Faktor

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Tuzlanskog kantona donijela je zaključke kojima poziva na hitno formiranje vlasti na svim nivoima.

– Na TK tražimo da vlast formira svih sedam partija, dakle da nema opozicije. Parlement FBiH mora u hitnu proceduru staviti zakon o demobilisanim borcima. Također, Domu naroda FBiH dajemo 24 sata da se sastane i donese budžet za 2019. godinu, jer za sve što se bude dešavalo, odgovornost će biti na ljudima iz prethodnog saziva. Kasne invalidnine, penzije, naknade svim boračkim populacijama, a mi nećemo dozvoliti da se ovo dalje oteže – rekao je danas predsjednik JOB-a TK Faruk Šahović.

Također, JOB je donio zaključak u vezi s javnim istupom zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića, koji je na društvenim mrežama izrekao psovke i uvrede na račun svojih stranačkih kolega iz Tuzle i TK, koje su teško pale mnogim stanovnicima najmnogoljudnijeg kantona.

– Tražimo od gradonačelnika Tuzle i Gradskog vijeća Tuzle i svih općina na TK tražimo da Damir Nikšić bude proglašen personom non grata. Tuzla je otvoren grad kao i TK, ali preko onih uvreda nećemo preći. To je čovjek koji je 1992. godine imao 22 godine, pobjegao je u Italiju, sada se vratio i postao političar, izvrijeđao je sve patriote, a i vas iz medija. Pošto je moja majka iz Brezovog Polja, a on je tamo rođen, a prijetio je da će Tuzlake vraćati kući u Hitnoj pomoći, pozivam ga na Savu da dođe da se obračunam s njim – rekao je Šahović.

O tome šta će se dešavati ako budžet ne bude usvojen, Šahović je rekao:

– Ja imam 51 godinu i prvi put kažem ovo nije država za koju sam se borio. Imamo djecu šehida, majke i supruge, koji su u kreditima, na rubu egzistencije. Zato što hitnije tražimo hitno donošenje budžeta, a potom i usvajanje zakona o demobilisanim borcima da živimo kao normalni ljudi. Organizacija kojoj ja predsjedavam ima 37.642 člana, a ti ljudi su glasali za tih sedam partija. Zato tražimo da ne poštuju centrale, nego da zajedno preuzmu odgovornost.

On je istakao da među hrvatskim i srpskim partijama nema opozicije, samo se stvara podjela među Bošnjacima.

– Svi u poziciju i idemo graditi i braniti državu. Mi im damo glasove, oni pilićare, dijele plijen i ne mogu da podijele. Svjedoci smo da se iz Sarajeva nameće ko će nam biti vlast u TK, a neko nas još naziva ruralnim Tuzlacima. Taj kreten koji je nazvao Tuzlake ruralnim, uvrijedio je i građane Kalesije, Gradačca, Lukavca… Ima li u KS ijedan načelnik SDP-a, a oni nama upravljaju i ne daju da se formira vlast. Pričaju o tri bloka, a mi sada predlažmo da nema nijednog. Budžet KS je milijarda, a naš 360 miliona KM. Mi smo građani drugog reda. Još neko iz Naše stranke našeg “zlatnog ljiljana” Željka Komšića naziva smećem – zaključio je Šahović, objavio je Faktor.