Poruke mržnje: Kolinda u Bugojnu poručila srednjobosanskim Hrvatima da je njihova predsjednica

3897

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jučer Bugojno i Vitez. Ova posjeta hrvatske predsjednice srednjobosankim Hrvatima je dio njene predizborne kampanje. Kolinda Grabar-Kitarović je tokom druženja sa srednjobosanskim Hrvatima još jednom pokazala da usporno sprovodi velikohrvatsku politiku. Doći u Bugojno i izjaviti okupljenim Hrvatima da je njihova predsjednica je čin agresivnog ispoljavanja neprijateljstva prema Bosni i Hercegovini i širenje mržnje prema narodima.

Poznato je da je Franjo Tuđman, a u čijem timu je bila i današnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, planirao da Bugojno i Gornji Vakuf pripoji Hrvatskoj. Zato su jedinice Hrvatske vojske pomagale HVO-u u napadu na Gornji Vakuf i Bugojno. Međutim, heroji Armije R BiH su poremetili Tuđmanove planove o pripajanju gornjovrbaske regije paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosna, odnosno Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović dobro zna šta se dogodilo u gornjovrbaskoj regiji, nije ona slučajno izabrala baš to mjesto da poruči srednjobosanskim Hrvatima da je njihova predsjednica.

Umjesto da kao predsjednica zemlje koja je članica Evropske unije pošalje poruke mira, Kolinda Grabar-Kitarović se potrudila da još malo pojača mržnju bosanskih Hrvata prema vlastitoj domovini.

(Saff)