Postignut dogovor o starim dizelašima u Njemačkoj, detalji u toku dana

23
Foto: APF

Njemačka vlada je pronašla rješenje za milione Njemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su danas partije u vladajućoj koaliciji.

Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijal-demokrata su objavili “koncept za čist vazduh i obezbjeđivanje kretanja kroz gradove”.

Detalji će biti predstavljeni danas.

Političari i autoindustrija već mjesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjivanja vozila s dizel motorima, tehnologije izmišljene u Njemačkoj.

Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koj su varanjem na testovima zagađenja izazvali krizu.

“Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati”, rekla je juče ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce iz SPD.

Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamjena dijelova na automobilima, olakšice prilikom zamjene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova.

Probleme vladi je stvorilo i to što je više njemačkih sudova zaprijetilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagađenijih gradova.

I sama mogućnost uvodjenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udio na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.

Ministar saobraćaja Andreas Šojer je rekao da vlada želi da izbjegne zabrane saobraćanja.

Njemačka autoindustrija zapošljava oko 800.000 ljudi, prenosi N1.

Vezani članci

U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...
Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva se... Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanj...
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency. Na ...
Erdogan: Alija me je zadužio da brinem o Bosni, Tu... Turska je zemlja svih ljudi koji u njoj žive, ali i sve naše braće koja žive izvan granica Turske, poručio je danas predsjednik zemlje Recep Tayyip Er...