Potonula brodica s migrantima u Libiji

31
Foto: AA

Najmanje šest osoba je poginulo, a 125 je spašeno nakon jučerašnjeg brodoloma brodice sa migrantima u libijskom akvatorijumu Sredozemnog mora, javlja Anadolu Agency (AA).

Brodica s migrantima potonula je osam milja od obale grada Karabolija.

Mornarica odana Vladi nacionalnog jedinstva Libije saopćila je da su svi spašeni migranti prebačeni u sabirne migrantske centre u Tripoliju, a da se među njima nalazi 28 žena i šestoro djece.

Svi stradalnici su migranti iz afričkih zemalja koji su pokušali ploviti ka evropskoj obali.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen i Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelenih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Kao takva, Libija je postala jedna od glavnih ruta kojom migranti iz siromašnih afričkih zemalja pokušavaju da dođu u evropske zemlje.

U suzbijanju ilegalnih migracija na Mediteranu libijskim snagama pomoć pruža i Evropska unija.

Međunarodna orgaizacija za migracije (IOM) saopćila je ranije kako je od početka godine u vodama Sredozemnog mora život izgubilo više od 1.000 migranata, a da su prošlog vikenda život izgubile najmanje 204 osobe.

Prema podacima IOM-a od početka ove godine iz Libije preko Sredozemnog mora u Evropu je stiglo najmanje 45.000 migranata.