Potpisan kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike organa državne službe KS

206

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi KS Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo.

Potpisivanju su prisustvovali ministar pravde i uprave KS Marijo Nenadić, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice KS Amela Dautbegović i članovi Upravnog odbora Sindikata Jasmina Lukovac, Armin Hrelja i Nihad Kajmović.

Istaknuto je da je potpisivanjem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo ova oblast po prvi put u Kantonu Sarajevo regulisana na pravi način i u interesu svih državnih službenika i namještenika.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu su poslije dva mjeseca usklađivanja odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo usaglasili tekst Prijedloga Kolektivnog ugovora 10. jula 2018. godine, nakon čega je Vlada na svojoj 134. sjednici koja je održana 12.07.2018. godine dala saglasnost na ovaj tekst i imenovala premijera KS Adema Zolja da potpiše ovaj ugovor.

Premijer Zolj kazao je da mu je drago što je potpisan ovaj ugovor, jer smatra da se moraju stvoriti bolji uslovi za sve državne službenike i namještenike u KS.

“Moramo ulagati u u ljudske resurse. Potrebno je imati efikasnu upravu koja konstantno uči i usvaja nova znanja. Vjerujem da će Sindikat kvalitetno predstavljati sve radnike iz ove oblasti”, kazao je premijer Zolj.

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvis Zornić zahvalio

je ekspertskom timu Vlade KS i premijeru Zolju na razumijvanju i potpisivanju ugovora.

Dodao je da ovaj sindikat kao reprezentativan za granu državne službe u Kantonu Sarajevu i dalje raditi u interesu svih državnih službenika i namještenika, te da Kolektivni ugovora treba kvalitetno povezati sve akte vezane za ovu oblast.

Vezani članci

SNSD: Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg... Zoran Tegeltija biće kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odlučio je danas Izvršni komitet ove stranke, javlja An...
Plješevica: GSS FBiH pronašao grupu od 20 migranta... Gorska služba spašavanja Federacije BiH i dalje traga za migrantima koji su se izgubili na području planine Plješevice, ali su nam potvrdili da su jed...
Timovi GSS FBiH tragaju za nestalim migrantima na ... Timovi Gorske službe spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) u Bihaću od sinoć provode akciju traženja nakon što su primili poziv da se g...
Nekoliko hiljada ljudi na dženazi: Krajina se opro... U Cazinu ispred džamije Brezova kosa danas je klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenoj djeci, sedmogodišnjem Ahmiru, petogodišnjoj Neili i dvogodišnj...