Potresna ispovijest oca mladića koji je poginuo u stravičnoj eksploziji u rafineriji

38

Moj sin Ljubo Patković je već deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri, njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore.

Rekao je za Srpskainfo, Ljubin otac Jovan kojeg je posjetilo i rukovodstvo opštine Derventa, na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem.

– Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od babe i djede i počeo je da zida svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro je trebalo da se ženi, ali… – priča vidno potreseni otac.

On ističe da je Ljubo radio na veoma opasnom mjestu, a da je bila veoma slaba zaštita na radu.

– Džaba kaciga i maska, ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984.godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način – poručio je Jovan Patković.

Kaže da mu tragedija nije strana, da je bio zarobljen u Iraku prije više od 30 godina, ali da se odlučio vratiti kući.

Pred njihovom kućom okupljale su se komšije koji imaju samo riječi hvale o nastadalom Ljubi.

– Momak je planirao da se skrasi i oženi. Staru kuću je sredio, počeo svoju da gradi. Svi smo potreseni – kaže jedan od komšija.

Eto šta ti je sudbina, Ljubo je uskoro trebao da se ženi, a danas ga više nema – rekla je za Srpskinfo jedna od komšinica porodice Patković.

– Ljubu poznajem od kada je bio dijete. Sa mojim sinom je išao u razred. Bio je dobar mladić, ali niko od sudbine nije pobjegao – kaže ova mještanka sela Unka.

Prema njenim riječima Ljubo već duže vremena radi u rafineriji.

– Imao je tri brata i dvije sestre, a otac mu je penziju zaradio u rafineriji – rekla je ova mještanka.

Vezani članci

Nakon teške krađe: Sarajevska policija uhapsila dv... Policijski službenici Četvrte policijske uprave jučer su u 18.30 sati u ulici Safeta Zajke, općina Novi Grad Sarajevo, uhapsili osobu inicijala A.R., ...
UIO BiH: Oduzeta velika količina lažne markirane r... Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su oduzeli veliku količinu robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga. Prilikom uv...
Pljačka zlatare u Sarajevu: Nožem zaprijetio radni... Jučer se u Sarajevu desila pljačka kada je u 11:45 sati u trgovinsku radnju "OR Zlatar" na Trgu solidarnosti ušao muškarac koji je uz prijetnju nožem ...
Tuzla: Predložen jednomjesečni pritvor za profesor... Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje j...