Potvrđeno: SBB idu u vlast sa SDA i DF-om

37

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) je na danas održanoj sjednici donijelo odluku da ta stranka započne pregovore sa SDA o učešću u izvršnoj vlasti u narednom mandatu.

– Ovaj trenutak zahtijeva da stavimo interese ove države i interese naroda ispred bilo kakvih ličnih interesa. Sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak – kazala je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Kako tvrdi, kantonalne vlade nisu bile tema današnje sjednice Predsjedništva SBB-a.
– Mi ostajemo u Vladi Kantona Sarajevo – dodala je Omerbegović-Arapović.

Novinari su postavili pitanje i da li će Fahrudin Radončić biti ministar sigurnosti BiH, a Arapović je kazala da ta odluka još uvijek nije donesena i da će SBB u narednom periodu odlučiti koga će delegirati u Vijeće ministara BiH.  Kako kaže, SBB je autorizirao svoju delegaciju i u narednom periodu njihovi funkcioneri sjest će za pregovarački stol kako bi se definisali principima na kojima će biti provođeni procesi.

Istakla je i da dosadašnji odnosi sa SDA neće predstavljati problem u funkcioniranju koalicije, te da su interesi države i naroda najbitniji.

– Budućnost ove zemlje zavisi od pronalaženja snage da se izdignemo iznad ličnih animoziteta. Potrebno je pronaći državničku snagu. Mora se pokazati snaga da se oko bitnih pitanja iznađu rješenja. Moramo pokazati i pokazali smo mi snagu da se izdignemo iznad toga – kazala je Omerbegović-Arapović.