Povećava se broj mrtvih: Od posljedica ebole u Kongu preminulo 36 osoba

10

Najmanje 36 osoba preminulo je od posljedica smrtonosnog virusa ebole u Demokratskoj Republici Kongo, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Ministarstvo zdravstva sredinom jula potvrdilo kraj smrtonosne epidemije virusa ebole, do kraja mjeseca pojavili su se novi slučajevi zaraženih.

Iz Ministarstva zdravstva te zemlje saopćeno je da su se u pokrajini Sjeverni Kivu pojavila 102 slučaja groznice, od čega je 76 zaraženo ebolom. Od 76 zaraženih osoba, preminule su još četiri. Na taj način je broj povećan na 36.

Epidemija, deveta u Kongu, proglašena je u maju u sjeveroistočnoj provinciji Equateur. Smrtonosna bolest se, tokom epidemije, po prvi put proširila na glavni kongoanski grad Mbandaka, koji ima 1,2 miliona stanovnika.

Stručnjaci tvrde da su brzi međunarodni odgovor i vakcinacija stanovništva bili ključni faktori za suzbijanje širenja bolesti.

Ebola se u Kongu prvi put pojavila 1976. godine. U epidemiji, koja je od 2014. do 2017. zabilježena u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoni zaraženo je oko 30.000 osoba, a preminulo više od 11.000.

Vezani članci

Nana ima 71 godinu i redovna na stadionu: Ići ću n... Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, no vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-god...
Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...