Povećava se broj stradalih: Vatrena stihija u Grčkog odnijela 83 života

35
Foto: AA

U najsmrtonosnijem požaru u skorijoj historiji Grčke poginule su najmanje 83 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da je danas preminuo 73-godišnjak koji je povrijeđen u požaru na području Matija.

Lokalni mediji javljaju da postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan. Oko 60 povrijeđenih osoba sa područja Rafine i Matija hospitalizirano je u Attiki. Među njima je 11 u teškom zdravstvenom stanju.

Više od 100 osoba je nestalo, a među njima su i turisti. Uništeno je nekoliko hiljada dunuma zemljišta, a šteta je pričinjena na najmanje hiljadu kuća. Stotine vozila je potpuno uništeno.

Načelnik Pendellije Dimitris Stergiyu izjavio je da je požar odnio 83 života, a povrijeđeno je više od 150 osoba. Prema njegovim riječima, požar je izbio usljed lomljenja dalekovoda na planini Dau, koju je i posjetio.

“Tamo sam vidio uništena električna kabla. Vjerujem da je požar krenuo sa tog područja”, izjavio je Stergiyu navodeći da se požar velikom brzinom proširio na šire područje.

Kako je kazao, vjetar je promijenio pravac širenja požara kojeg nije bilo moguće staviti pod kontrolu.

Požar koji je izbio u šumskom području u Rafini, sjeveroistočno od grada, potpomognut visokim temperaturama zraka i jakim vjetrovima, brzo se proširio i na okolna područja. Mnogi preminuli stradali su zarobljeni u kućama ili vozilima. Dio njih se utopio u moru u koje su skočili bježeći od vatrene stihije. Iz mora je do sada izvučeno najmanje šest tijela.