Pravosnažna presuda za CHF kredit:Sve pretplaćeno Addiko banka mora vratiti klijentu!

210

Kantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu u slučaju kredita u švicarskim francima. Presuda protiv Hypo banke, danas Addiko banke, je teška skoro milion KM, a dobio ju je korisnik kredita iz Bihaća.

Ovu informaciju potvrdio je za Patriju Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, koji godinama očekuje ovakvu presudu.

– Moj sedmogodišnji trud i rad, stotine neprespavanih noći, stotine hiljada pređenih kilometara, jedan kombi dokumentacije su se isplatili. Očekujemo da dalje Kantonalni sud istovjetno postupi kao u ovoj presudi. Također, imamo i presude Evrospkog suda koje idu u našu korist – istakao je Duraković.

Advokat u ovom slučaju bila je Vesna Pehar. Duraković kaže da će javno obznaniti presudu čim dobije dozvolu od korisnika.

– Hypo-Adiko po istoj pravosnažnoj presudi moraju vratiti sve pretplaćeno po kursnim razlikama i sve pretplaćeno po više obračunatoj kamati uz velike sudske troškove i zateznu kamatu na pokradeno – dodao je Duraković.

Poslanici Predstavničkog doma PFBiH naložili su da  “Addiko banka” i Udruženje korisnika kredita „Švicarac“ zaključe memorandum o razumijevanju, ali to se nikada nije desilo.

Očekuje se da će u parlamentarnu proceduru biti upućen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Iz Udruženja ističu da je čak 27 osoba sebi oduzelo život zbog problema s CHF kreditima i “činjenici da su im rate kredita povećane nezakonito i za 50 posto.”

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...