Predložen pritvor za Antu Tomasa, organizatora kriminalne grupe

24

Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje mjere pritvora za Antu Tomasa, rođenog 1959. godine u Drinovcima kod Gruda koji je osumnjičen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i prodajom opojne droge heroin.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:Ističe da je ranije osuđivani za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je, zajedno sa drugim osobama, u okviru organizirane kriminalne skupine, vršio krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalju distribuciju većih količina opojne droge heroin, koja je krijumčarena na području BiH i Hrvatske”, saopćeno je.

Također, sumnjiči se i za kontinuirano snabdijevanje opojnom drogom herion, ilegalnog narko-tržišta na području Mostara i Hercegovine.

“Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. točke a), b), c) i d), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto, kao i općih okolnosti izvršenja kaznenog djela, u kojima bi puštanje osumnjičenog na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana”, rekli su u Tužilaštvu.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu protiv svih osumnjičenih osoba u ovom predmetu.

Vezani članci

Svjetski mediji o presudi Karadžiću: “Odgovo... Najrelevantniji svjetski mediji prenijeli su informaciju o doživotnoj zatvorskoj kazni, na koju je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za k...
SDA: Potvrđena istina o genocidu i zaslužena doživ... Pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, saopćeno je iz SDA, ima historijski značaj i nosi poru...
Ništa novog u reakcijama iz RS: Neutemeljena i ska... Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom...
Komšićeva reakcija: Presuda genocidnom projektu st... Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je današnji ishod izricanja pravosnažne presude Radovanu Kara...