Predmet “Volan”: Suđenje automafiji trajat će godinama, iskaze daje 340 svjedoka

130

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Cicović i drugi”, poznatijem kao “Volan”.

Čitanjem obimne optužnice u Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Cicović i drugi, poznatijem kao “Volan” – najvećoj istrazi o autokriminalu u BiH.

Postupajući tužilac zatražio mjeru pritvora za optuženog Branislava Gordića čemu se odbrana protivi. Osim mjere pritvora za Gordića tužilac Pašić je zatražio izricanje mjere sastajanja optuženih sa svim svjedocima koji su navedeni u predmetu

O svemu će odlučiti Sud BiH, a iduće ročište, odnosno nastavak čitanja optužnice, je zakazano za 15. novembra.

U julu prošle godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštava da je u saradnji sa policijskim agencijama uspjelo ‘razbiti’ četiri organizovane kriminalne grupe. Godinu kasnije potvrđena je optužnica protiv 27 osoba.

Terete se za krađe više od 200 skupocjenih automobila koje su naoružani i maskirani izvršavali specijalističkim alatom i priborom na području zapadne Hercegovine, sarajevskog i tuzlanskog kantona, te za dalju prodaju, iznuđivanje otkupa, rastavljanje u dijelove, krijumčarenje. Ukradena vozila skrivana su uglavnom na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca.

“Nismo krivi” – 16. avgusta ove godine izjasnio se dio grupe. Među prvima – Danilo Cicović, Vladimir Krsmanović, Srećko Trifković, Srećko Mandić, Slaven Dakić i ostali.

Procjena advokata je da ovaj proces sa najvljenih 340 svjedoka može potrajati nekoliko godina.